NaslovnicaNovostiBMWBMW X8 – testovi na Nürburgringu

BMW X8 – testovi na Nürburgringu

Nije tajna da BMW priprema najveći SDUV do sada, a koji će nositi oznaku X8.

Međutim, tajna je kakav će imati pogon

BMW X8

Špijunski fotografi su imali priliku snimiti nekoliko prototipa tokom testnih vožnji na Nürburgringu. Prema njihovim izjavama, automobil se veoma dobro ponaša na stazi, ali jedan od prototipa se tokom testne sesije pokvario nakon svega nekoliko krugova.

Zanimljivo je da je na najeksponiranijem protitpu bila naljepnica sa natpisom „Hybrid Test Vehicle“ što nedvosmisleno znači da je opremljen visokonoponskim baterijama. Naime, ako su u testnom automobilu visokonaponske baterije, tada proizvođač ima obavezu da to jasno naznači, da bi u slučaju nezgode, spasilačke službe jasno znale s čim se mogu susresti, jer je visoki napon opasan poživot i potrebne su posebne zaštitne mjere za spasioce.

Hibridni prototip, nejvjerovatnije koristi plug-in hibridni sistem sličan kao kod BMW X5 xDrive45e, pa se može očelivati sistemska snaga od 394 KS i 600 Nm obrtnog momenta.

Već sada postoje naznake da bi X8, trebao imati i sportski nastojenu izvedbu M, pa se u tom slučaju može očekivati motor 4.4 V8, vjerovatno sa oko 750 KS.

Iako BMW još uvijek nije objavio detaljne planove, X8 se može očekivati tokom 2022., a njegova hibridna verzija,vjerovatno, 2023. godine.

RELATED ARTICLES
- Advertisment -Most Popular

Recent Comments