Naslovnicae-AutomobiliTrgovinski rat. Talijanski ministar oštrim riječima upozorava na Kinu

Trgovinski rat. Talijanski ministar oštrim riječima upozorava na Kinu

Europa se polako budi iz letargije. Oni na vlasti konačno su počeli primjećivati ​​prijetnju od Kine. Prema riječima Adolfa Ursa, talijanskog ministra industrije, Kina ima priliku “zbrisati” europsku industriju.

Europski političari, zaslijepljeni ekološkim razlozima, zaboravili su na dobrobit vlastite industrije. Ne slušajući upozorenja stručnjaka o prijetnji iz Kine, progurali su naknadne zakone koji su direktno ugrozili dobrobit domaćih proizvođača. Napokon se dogodilo ono neizbježno – kineski zmaj preletio je naš kontinent i doslovno iz temelja uzdrmao tržište. No, naši vlastodršci polako shvaćaju posljedice svoje politike. Talijanski ministar industrije Adolfo Urso nedavno je komentirao to pitanje.

Talijanski ministar upozorava na Kinu

Talijanski ministar industrije  pozvao je Europsku komisiju da djeluje na kinesku konkurenciju. Direktno je istaknuo da bi EU trebala “slijediti američke korake” i uvesti odgovarajuće carine. Podsjetimo, prije dvije sedmice američki predsjednik Joe Biden povećao je carinu na električne automobile proizvedene u Kini na 100%. Prethodnu carinsku stopu od 25 posto uveo je njegov prethodnik Donald Trump.

Kako navodi talijanski političar, ako EU ne poduzme odgovarajuće korake, europska će se automobilska industrija – koja se ne može ravnopravno natjecati s Kinom – suočiti s uništenjem. “Sjedinjene Države suočavaju se s ogromnim izazovom Kine. Slijeđenje primjera je neizbježno i mora se učiniti brzo. Potrebna nam je odlučna industrijska politika koja se temelji na zajedničkim resursima koja štiti europske kompanije. Inače će europska industrija biti izbrisana.” – kaže Adolfo Urso

Čini se da je Europska komisija svjesna opasnosti od Kine. Do sada, međutim, nije poduzela nikakve korake da uvede bilo kakve mehanizme zaštite domaće industrije.

Najznačajniji korak koji je poduzela u tom kontekstu bilo je pokretanje istrage o subvencioniranju kineskih proizvođača od strane vlade u Pekingu. U ovom trenutku, svi posredni dokazi ukazuju da je to zahvaljujući, između ostalog, Zbog subvencija vlasti, Kineske marke mogu si priuštiti ponudu vozila po iznenađujuće niskim cijenama, koje su europskim proizvođačima praktički nedostižne. Rezultati istrage, koji bi trebali biti objavljeni sljedeći mjesec, omogućit će uvođenje odgovarajuće visokih kaznenih carina.

Naravno, Kini se neće svidjeti uvođenje ovakvih dodatnih naknada. Štaviše, prilično su oštro kritikovali carine koje je Bidenova administracija uvela na kineske električne automobile. “Kina se protivi jednostranom nametanju carina koje krše pravila Svjetske trgovinske organizacije. Poduzet ćemo sve potrebne mjere da zaštitimo svoja prava “, rekao je Wang Wenbin, glasnogovornik kineskog Ministarstva vanjskih poslova. Nažalost, kineski proizvođači dobro su se pripremili za takav scenarij te će uskoro početi graditi tvornice u Europi, što će im pomoći da izbjegnu carine.

VEZANI ČLANCI

KUPUJEMO NOVE