Škoda i Volkswagen: Tri decenije partnerstva

61

Trideset godina dijeli modele ŠKODA FAVORIT i ŠKODA ENYAQ iV. To je ujedno i period koji ŠKODA i Volkswagen Group idu ruku pod ruku. Šta se promjenilo?

Vratite se trideset godina unazad i sjetite se kakav je svijet bio 1991. Pogledajte dokle je svijet stigao od tog vremena. 1991. godine Nirvana je objavila svoju himnu generacije X Smells Like Teen Spirit, a Anthony Hopkins očarao je bioskopsku publiku u filmu Kad jaganjci utihnu, osvojivši Oscara za svoj performans. Michael Jackson objavio je svoj album Dangerous, a svijet je oplakivao odlazak Freddie Mercury-ja.

Od tada je svijet postao manji i povezaniji. Samo nekoliko godina nakon pada komunističkog carstva, Mihail Gorbačov odstupio je s mjesta predsednik Sovjetskog Saveza, koji se raspadao. Václav Havel najavio je propast Varšavskog pakta i Helmut Kohl je po treći put postao kancelar, ali ovog puta ponovo ujedinjene Njemačke.

Trideset godina kasnije, svijet je postao globalno selo. Ako isključimo današnja ograničenja pandemije Covid-19, možemo letjeti s jednog kraja planete na drugi; tehnologija nam omogućava da budemo u stalnom kontaktu sa ostatkom svijeta; sastajemo se putem video konferencija; gotovo tačno znamo kakvo će biti vrijeme; i sa samo nekoliko klikova na ekranu osjetljivom na dodir možemo kupiti sve što poželimo.

Internet u svakom telefonu i automobilu

Jedna od najvažnijih promjena je internet i njegov potencijal za neograničenu komercijalnu upotrebu. Prije trideset godina započela je era World Wide Web-a. Danas ne možemo zamisliti život bez interneta: to ne iznenađuje, jer je ušao u svaki aspekt našeg života. Automobili nisu izuzetak. Danas su prepuni elektronike i čipova, pa čak i eSIM-ovi za konstantnu brzu LTE vezu sada su postali standard.

Svojim automobilima možemo upravljati putem mobilnih aplikacija, daljinskim planiranjem putovanja, zaključavanjem i otključavanjem, pokretanjem motora ili uključivanjem grijanja, ili čak pustiti da se parkira sam automobil. Servisni centri stupaju u kontakt kako bi nas obavestili da se približava zakazani pregled ili da su nam kočione pločice istrošene. Možemo slušati muziku u automobilu, pa čak i gledati video zapise na velikim ekranima centralne ploče. Nepotrebno je reći da je poslednjih trideset godina tehnološki napredak uticao na automobilsku industriju.

Savez prije trideset godina koji je spasio budućnost

ŠKODA automobili su dobar primjer za to. Prije trideset godina postojao je FAVORIT, model koji je ubjedio Volkswagen da postane strateški partner. Danas ŠKODA lansira svoj prvi potpuno električni SUV, ENYAQ iV. Teško bi bilo zamisliti veći skok unaprijed.

Tadašnji češki proizvođač automobila bio je spas za savez sa stranim investitorom. Na tenderu za privatizaciju sa osam ponuđača pobedila je grupacija Volkswagen, koja se obavezala da će ulagati u češkog proizvođača automobila i razvijati ga.

Datum prekretnice je 16. april 1991. godine, kada je sporazum o privatizaciji stupio na snagu. Nemački proizvođač potrošio je 620 miliona njemačkih maraka (da, Njemačka tada nije koristila euro) kako bi dobila 31% udjela. Postepeno se povećavao udio, postajući jedini dioničar 2000. godine.

ŠKODA FAVORIT – 783.167 proizvedenih jedinica između 1988. i 1994.

FAVORIT je pratio model Lada Samara kao drugi automobil u bivšem istočnom bloku koji je imao pogon na prednje točkove i nije bio licencirana verzija „zapadnog“ automobila. Tokom svog životnog ciklusa doživio je nekoliko modernizacija. Prilikom prvog preobražaja, neposredno nakon što je ŠKODU 1991. godine preuzela Volkswagen Group, logotip na rešetki hladnjaka pomjeren je u sredinu, a usisnik vazduha ispod njega nestao (vazduh je u motor tekao samo kroz otvore na braniku). Materijali korišćeni u automobilu postupno su nadograđivani, ali ukupni izgled automobila ostao je nepromijenjen.

1993. rešetka hladnjaka dobila je novi otvor za usis vazduha, poznat kao „brkovi“, a sama rešetka bila je uža za nekoliko milimetara. Branici su preuređeni kako bi se poboljšala aerodinamika, produžen je međuosovinski razmak, a točkovi su takođe redizajnirani. Izvorno braon enterijer postao je crn. Kvake na vratima i poklopac rezervoara za benzin postali su zaobljeniji, a elektrika automobila poboljšana. Sledeći aspekt liftinga bio je taj što je ŠKODA logotip postavljen na sredinu petih vrata.

ŠKODA ENYAQ iV – u proizvodnji od 2020

Implementaciji eMobility strategije. ENYAQ iV je ujedno i prva ŠKODA za masovnu proizvodnju zasnovana na modularnoj električnoj platformi (MEB) Volkswagen Grupe. Tipično za brend ŠKODA, automobil nudi izdašnu prostranost enterijera. Novi dizajni enterijera zamjenili su klasične standarde opreme. Jasno struktuirani raspon dostupnih opcija olakšava konfiguraciju automobila onako kako želite sa samo nekoliko klikova mišem. Opcije uključuju pogon na zadnje točkove ili pogon na sva četiri točka, četiri nivoa performansi i dva različita kapaciteta baterije. Sa dometom od preko 520 km u WLTP ciklusu, ENYAQ iV se lako može nositi sa svakodnevnim putovanjima u gradu, kao i dugim putovanjima.