NaslovnicaNovostiRimac Nevera sa 412 km/h najbrži serijski električni automobil na svijetu (video)

Rimac Nevera sa 412 km/h najbrži serijski električni automobil na svijetu (video)

Rimac Nevera hrvatski je hiperautomobil na električni pogon koji se ističe svojim šokantnim performansama. Za prelazak 1/4 milje potrebno je manje od 9 sekundi. Kako se pokazalo, najveća brzina je također impresivna.

Rimac Nevera stigla je na njemačku stazu Papenburg, koju ističu dva duga pravca (po 4 km). To je savršeno mjesto za obaranje brzinskih rekorda. U ovom slučaju u kategoriji cestovnih električnih vozila. Plan je uspio. Nevera koju je vozio testni vozač Miro Zrnčević postigla je spektakularnih 412 km/h.

Ovaj rezultat donedavno je bio rezervisan samo za modele sa unutrašnjim sagorijevanjem, uz one koji se mogu nabrojati na prste jedne ruke. Ovaj put rekord je oborio automobil na struju, u standardnoj specifikaciji na gumama Michelin Pilot Sport Cup 2 R. Međutim, valja napomenuti da testni primjerak ima poseban način rada bez limitatora brzine. Dostupan je svakom kupcu, ali samo u kontrolisanim uslovima uz odobrenje i brigu Rimac tima. Standardno Nevera ubrzava do 352 km/h.

U ovom trenutku teško je navesti punopravnog suparnika hrvatskom hiperautomobilu. Lotus je obećao da će električna Evija ubrzavati do 322 km/h. Pininfarina Battista pak treba ići 350 km/h. Još uvijek čekamo i dugo najavljivani Tesla Roadster koji je, prema Muskovim riječima, trebao postići 402 km/h. Vjerovat ćemo kad vidimo. Nevera za sada ostaje kralj.

Hyundai Tucson (2022). Cijena u BiH kreće od 43,990 KM
VEZANI ČLANCI
KUPUJEMO NOVE