NaslovnicaNovostiPorsche Road Tour 2024: Vozili smo 6 novih Porschea

Porsche Road Tour 2024: Vozili smo 6 novih Porschea

Porsche Road Tour je redovni godišnji događaj koji se održava u Porsche Centru Sarajevo od 2015 godine. Može li takav redovni događaj još iznenaditi? Mislim da da! Prekrasni bosanskohercegovački krajolici, brze ceste i lokalne, vijugave i tihe. I sve to za volanom sportskih modela legendarne marke iz Zuffenhausena.

Jedinstven pristup kupcu

Porsche Road Tour pokazuje da Porsche ne gradi samo tipične prodajne odnose sa svojim kupcima. Tu je i organizacija automobilističkih događaja koji omogućuju kupcima da se još više identifikuju s ovom njemačkom markom. To su primjerice događaji kao što je Porsche Driving Experience, odnosno mogućnost poboljšanja tehnike vožnje na profesionalnoj  trkaćoj stazi, Porsche on Track Istanbul – će vas odvesti do novih granica adrenalinske vožnje, Porsche Experience Center Franciacorta, Porsche Ice Experience, dajući mogućnost testiranja sebe i sposobnosti automobila na smrznutom jezera Finske. Tu su i svečana događanja vezana uz premijere novih modela.

Porsche Road Tour 2024

Prvo – teorija. Armin Mulović, brand manager Porsche u kompaniji Porsche BH, i instruktori Fredrick Haglund i Tobias Theurer nas informišu o pravilima kretanja u koloni, aspektima koji utiču na sigurnost vožnje kao i planiranoj ruti i mjestima zaustavljanja na kojima su sudionici mijenjali vozila. Ruta je vodila od Porsche Centar Sarajevo do Blagaja i nazad.

Ispred nas je kao i svake godine crème de la crème Porschea:

  • 718 Boxter S – 350 KS
  • 911 Turbo S -650 KS
  • Cayenne Turbo GT Coupe – 739 KS
  • Macan S – 380 KS
  • Tycan Turbo Cross Turismo – 680 KS
  • 911 Targa 4 – 385 KS

Krenimo

911 Turbo S – 650 KS

Svako ko je ikada uzeo drogu zvanu Porsche 911 zna da ovaj automobil izaziva ovisnost. Turbo S verzija je gutač kilometara i demon brzine. 650 konjskih snaga tjera ga od 0 do 100 km/h za 2,7 sekundi, a zahvaljujući nevjerojatnoj trakciji čini to učinkovito.

718 Boxter S – 350 KS

Zamjena! Vanjska temperatura 18 stepeni Celzija. Sjedam za volan 718 Boxter S. Tražim tipku za podizanje platnenog krova. Pronalazim je između vozača i suvozača. Spuštamo se cestom prema Konjicu brzinom 50 km/h. Krov se lagano diže. Dok vozim mali roadster, shvtam da je iza mene 2,5-litreni motor sa 350 konjskih snaga smješten u automobil težak 1,385 kg, dugačak 4,4 metra s međuosovinskim razmakom manjim od 2,5 metra. “Wau” Efekat je kao da sjedite na snažnom motoru i kontrolišete samo njega. Ovaj auto se tako i vozi.

Cayenne Turbo GT Coupe – 739 KS

Zamjena! Sjedam u najsnažniji Porsche Cayenne u istoriji: ima 739 konja. Riječ je o modelu Turbo GT coupe koji od 0 do 100 km/h ubrzava za 3,7 sekundi i postiže najveću brzinu od 295 km/h. Što se tiče električnog dometa, zahvaljujući bateriji ugrađenoj ispod poda prtljažnika samo na struju možemo preći do 70 km. Nakon nekoliko kilometara vožnje u elektro modu okrećem kotačić i prelazim u sport mode. Ispod poklopca motora se pali 4-litreni V8. Teško je pronaći SUV koji tako dobro kombinuje udobnost putovanja s dinamičkim sposobnostima.

Macan S – 380 KS

Zamjena! Sjedam u Macan S (na indonezijskom Macan znači Tigar).Zanimljivo je da je ovaj automobil od njegovog predstavljanja na tržištu širom svijeta kupilo oko 600 hiljada ljudi. Od ovog broja oko 80 posto, su bili novi kupci marke. Macan S sada ima 380 KS i dostiže 100 km za 4,8 sekunde. Nakon kratke vožnje vjerujem da je Porsche Macan i dalje vodeći u svojoj klasi. I to ne samo kvalitetom i završnom obradom, već i voznim karakteristikma i užitkom u vožnji.

Tycan Turbo Cross Turismo – 680 KS

Zamjena! Porsche Taycan Turbo Cross Turismo. Ubrzanje do 100 km/h? Samo 3,3 sekunde. Ispod desne noge vreba 680 KS, koji su u svakom trenutku spremni da nas ispucaju kao iz praćke. Moj jedini savjet je obavijestiti svoje saputnike (ako sjede pored ili iza vas) o tome prije ubrzavanja. U suprotnom će morati udariti naslon za glavu zatiljkom.

911 Targa 4 – 385 KS

Zamjena. Prelazim za upravljač 911 Targa 4. Ovaj Porsche ima sve! Nešto za uho, nešto za oko i nešto za duh – malo me svojim izgledom vraća u prošlost. 6-cilindrični bokser motor s turbopunjačem zapremine 3,0 litre razvija 385 KS što omogućuje sprint do 100 km/h za 4,4 sekunde. Maksimalna brzina je 289 km/h. I znam da postoje lakše, brže i okretnije 911-ice, međutim ovaj model spaja mnoge naizgled kontradiktorne karakteristike u ukusnu cjelinu.

Zašto Porsche organizuje ovakve događaje?

Porsche Road Tour je jedinstven događaj. Ne samo da pruža puno zabave i omogućuje vam da se zabavite na stazi, već vas i puno nauči. Pokazuje vam koliko njegovi automobili mogu biti svestrani i brzi, a ujedno vam omogućuju da sigurno otkrijete granice svojih sposobnosti.

VEZANI ČLANCI

KUPUJEMO NOVE