Naslovnicae-AutomobiliNovi Hyundai Kona Electric. Gotovo 500 kilometara dosega

Novi Hyundai Kona Electric. Gotovo 500 kilometara dosega

Korejci predstavljaju sve zanimljivije automobile, a njihova paleta modela počinje pokrivati ​​gotovo sve segmente tržišta. Između ostalih Hyundai nudi mali gradski automobil i10 kao i najprodavaniji SUV na BiH tržištu – Tucson. Sada se ovom dugom popisu zanimljivih prijedloga pridružuje novi Hyundai Kona Electric.

Korejski koncern predstavio je detaljne tehničke podatke ovog modela. Sa sigurnošću se može reći da će ovaj osnovni električar u ovom trenutku biti jedan od najatraktivnijih prijedloga na tržištu.

Hyundai Kona Electric 2024. Dobar dizajn je bitan

Nova generacija ovog popularnog modela dizajnirana je “od nule”. Sa svojim prethodnikom, osim imena i generalne ideje o dizajnu, nema ništa zajedničko. I ovo je dobar potez, jer je Kona narasla i postala mnogo praktičnija.

Dužina je 4355 mm, širina 1825 mm, a visina 1575 mm. Međuosovinski razmak je 2660 mm. Brza usporedba s podacima prethodnika pokazuje dodatnih 15 centimetara u dužini automobila, od čega 6 zbog međuosovinskog razmaka. U širinu je narasla tačno 2,5 centimetra, dok je visina ostala ista.

Ovakva promjena prvenstveno je veliki plus za proporcije, automobil koji se znatno približio kompaktnom segmentu. Osim toga, odvažan i moderan dizajn koji je u automobile marke uveo novi šef dizajnera SangYup Lee definitivno ih izdvaja iz gomile.

Vrijedi napomenuti da je SangYup Lee ove godine osvojio titulu “svjetskog automobilskog čovjeka godine”.

Konin novi interijer je impresivan

Ovdje je fokus na dojmljivom izgledu, koji je uredno spojen s ergonomijom i praktičnošću. Mnoštvo pretinaca, estetski integrisane tipke i veliki ekrani stvaraju veoma koherentan set. Također treba obratiti pažnju na svijetle boje interijera. Zahvaljujući tome, kokpit se čini većim nego što zapravo jest.

Hyundai Kona Electric 2024 – Šta ovaj model nudi?

To je ključno pitanje koje će biti velika prednost ovog automobila. Kona Electric će se na tržištu pojaviti u dva izdanja – slabijem, s manjom baterijom, i jačem, s većim dosegom.

U prvom slučaju radi se o bateriji kapaciteta 48,4 kWh, povezanoj s pogonskom jedinicom od 156 konjskih snaga. Nudi 255 Nm okretnog momenta, što će se pretvoriti u dobre performanse.

Druga verzija jednostavno se zove Kona Electric Long Range i kombinuje bateriju od 65,4 kWh s motorom od 218 KS i 255 Nm. Ovdje će doseg, prema procjenama proizvođača, biti do 490 kilometara. S obzirom na to da je kod prethodnika bilo moguće prijeći 450 kilometara, ta se vrijednost čini realno dostižnom.

Hyundai se pobrinuo i za neke korisne funkcije

 

Prije svega, Kona Electric je dobila sistem Vehicle2Load koji vam omogućuje da automobil pretvorite u mobilni generator. Maksimalna snaga koju će automobil isporučiti je 2,5 kW.

Automobil je opremljen instalacijom od 400 V, što je omogućilo korištenje dosta brzog punjenja. Za 41 minutu napunit ćemo od 10 do 80 posto. Zanimljiva činjenica je grijani prednji poklopac – zahvaljujući tome, otvaranje utičnice čak i pri vrlo niskim minus temperaturama neće biti problem.

Također novost u ovom automobilu je sljedeća generacija i-PEDAL sistema. Razina rekuperacije može se ručno odabrati ručicama iza upravljača. U postavci AUTO – auto sam postavlja rekuperaciju koristeći podatke s radara koji prati saobraćaj ispred automobila.

Hyundai Tucson (2022). Cijena u BiH kreće od 43,990 KM
VEZANI ČLANCI

KUPUJEMO NOVE