Naslovnicae-AutomobiliKineski proizvođač električnih automobila otvorio je dvije stanice za zamjenu baterija u...

Kineski proizvođač električnih automobila otvorio je dvije stanice za zamjenu baterija u Njemačkoj!

Zamjena baterija se vrši u posebnim potpuno automatiziranim stanicama za izmjenu u formatu dvostruke garaže

Zamjena baterije kao alternativa punjenju električnog automobila etablirala se u Kini. Automatski sustav zamjene baterije polako se širi i po Europi zajedno s kineskim proizvođačem električnih automobila Nio, koji je svoje prve stanice za izmjenu baterija, nakon Norveške, postavio i u Njemačkoj, prenosi revijaHAK

Zamjena baterija se vrši u posebnim potpuno automatiziranim stanicama za izmjenu u formatu dvostruke garaže. Vozač samo ulazi i parkira na određenom mjestu dok se ostalo radi automatski, tj. robot ispod vozila otpušta spojeve baterije i odvaja ih. Izvađena prazna baterija postavlja se na punjenje, dok se nova, potpuno napunjena postavlja i pričvršćuje na vozilo. Već nakon pet do šest minuta u stanici električni automobil može nastaviti vožnju, a nakon završetka izmjene, prazna baterija ostaje na licu mjesta, gdje se polako puni i čeka sljedećeg kupca.

U načelu, oba sustava (punjenje i mijenjanje baterije) mogu dobro koegzistirati, jer se međusobno nadopunjuju, a ne isključuju. Oba sustava također nude svoje prednosti i odgovaraju posebnim potrebama. Manji prostorni zahtjevi te niži troškovi instalacije i rada, primjerice, čine punionice atraktivnim na mnogim lokacijama, dok veća fleksibilnost i mogućnost novih poslovnih modela s iznajmljivanjem baterija ide u prilog mjenjačkim stanicama.

Nio je sada otvorio i dvije stanice u Njemačkoj. Kinezima su dvije izmjene mjesečno besplatne. Nakon toga se za svaki proces izmjene plaća 10 eura, a kupac plaća razliku u energetskom sadržaju stare i nove baterije. Nio trenutno naplaćuje vrlo razumnih 20 centi po kWh. Ono što je dobro – vlasnik automobila uvijek vozi baterije s maksimalnim kapacitetom, odnosno nije vlanik baterije.

Opel Mokka (2023). Cijena u BiH kreće od 48,505 KM
Izvor

VEZANI ČLANCI

KUPUJEMO NOVE