NaslovnicaNovostiNova vozačka dozvola za one koju upravljaju SUV-ovima?

Nova vozačka dozvola za one koju upravljaju SUV-ovima?

Poslanica Zelenih iz Francuske u Evropskom parlamentu Karima Delli želi da uvede novu vozačku dozvolu za vozače SUV vozila, piše Politico. Njena ideja se bazira na ekološkom i bezbednosnom aspektu. Ona tvrdi da ta vozila ne samo da zauzimaju više prostora i manje su energetski efikasna nego je i veća verovatnoća da će biti izložena sudarima nego manji putnički automobili, s daleko ozbiljnijim posledicama.

Kako navodi Revija HAK, dozvola B koja je trenutno potrebna za vožnju automobila i kombija nije u potpunosti prikladna za najteže putničke automobile, tvrdi ona. Umesto toga, želi novu dozvolu B+ koja bi se odnosila na automobile i kombije teže od 1,8 tona. Vozači bi trebalo da je dobiju nakon dvogodišnje probne vožnje s B dozvolom i to tek od 21. godine. Odnosilo bi se to na vozače velikih SUV-ova kao što su Audi Q7, Volvo XC90, BMW X5… Delli je dodala da bi moglo da bude izuzeća za profesionalne ili posebne svrhe, kao što su vozila hitne pomoći.

Njeni predlozi takođe uključuju sistem vozačkih dozvola baziran na bodovima za cijelu EU koji bi pratio saobraćajne prekršaje i poništavao ili suspendovao dozvole od određenog praga.

VEZANI ČLANCI

KUPUJEMO NOVE