NaslovnicaNovostiNissanNissan X-Trail zvanično predstavljen u Kini. Ima zanimljiv električni pogon

Nissan X-Trail zvanično predstavljen u Kini. Ima zanimljiv električni pogon

Iako novi Nissan Rouge viđamo već neko vrijeme, isti model, ali pod imenom X-Trail, danas je predstavljen na kineskom auto sajmu Auto Shanghai. SUV će na Evropsko tržište gotovo nepromijenjenom obliku, doći, ali moramo pričekati 2022. godinu.

Nissan X-Trail 2022Automobil izgrađen na CMF-C novoj platformi, koju dijeli sa novim Qashqaijem. Automobil predstavljen u Kini praktično je isti kao i onaj koji će doći na naše tržište.

Ključne dimenzije automobila su 4,65 metara dužina i 2,71 metra međuosovinskog razmaka. Novi je model stoga kraći za približno 4 cm, a međuosovinski razmak produžen za 5 mm. Razlike su zanemarive, a evropske specifikacije se i dalje mogu malo razlikovati. Dizajn je, međutim, potpuno nov, za razliku od prethodnika. Prije svega, automobil je postao kockastiji.

Unutrašnjost je također potpuno nova, posebno tabla s instrumentima s visoko postavljenim 9-inčnim središnjim ekranom, 12,3-inčnim ekranom uz doplatu i 10,8-inčnim head-up ekranom u boji. U jeftinijim verzijama ekran između klasičnih pokazatelja dijagonale je 2 inča veći od trenutne verzije.

Nissan X-Trail 2022Poluautonomna i električna vožnja

Kao što i priliči visokopozicioniranom Nissanovom modelu, X-Trail je dobio sistem ProPilot koji omogućava poluautonomnu vožnju. Nažalost, na ovom području ionako zaostaje za konkurencijom.

Nissan, pak, sustiže konkurenciju u elektrifikaciji neelektričnih automobila i nudi hibridni automobil s čisto električnim pogonom, u kojem motor s unutarnjim sagorijevanjem igra ulogu generatora energije.

Nissan X-Trail 2022E-Power je, naravno, rješenja koja su već poznata kod modela drugih marki i čini se da su je sada sve popularniji. U SAD-u nudi 190 KS i 330 Nm okretnog momenta. Kako će izgledati evropska specifikacija? Vjerojatno slično.

Također je gotovo sigurno da X-Traila u Evropi neće dobiti dizel motor. Međutim, varijanta sa pogonom na sve točkove 4WD dolazi gotovo sigurno. Međutim, još uvijek moramo pričekati na dodatne informacije.
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments