NaslovnicaNovostiKako zamijeniti i očistiti filtar za klimu u automobilu? (video)

Kako zamijeniti i očistiti filtar za klimu u automobilu? (video)

Filtar zraka u kabini u vozilu pomaže u uklanjanju štetnih zagađivača, uključujući pelud i prašinu, iz zraka koji udišete u automobilu. Ako primijetite da automobil ima neugodan miris ili da se protok zraka smanjio, pokušajte zamijeniti ili očistiti filtar.

Kvaliteta zraka je posebno važna ako patite od alergija, astme ili sličnih problema. Najbolji način da budete sigurni da je zrak čist je zamjena filtra u kabini onoliko često koliko to proizvođač automobila preporučuje. Svaki proizvođač ima svoju preporuku, ponekad je to nakon 25.000 kilometara, ali može biti i češće, prenosi index.hr

Područje kojim vozite također može igrati ulogu u tome koliko često mijenjate filtar. Oni koji voze u urbanim područjima ili mjestima s lošom kvalitetom zraka će morati češće mijenjati filtre.

Ako osjetite da je smanjen protok zraka, neugodni miris u kabini ili se čuje zviždanje i pretjerana buka, razmislite o zamjeni filtra.

Gdje pronaći i kako zamijeniti filtar zraka u kabini?

U većini automobila filtar zraka u kabini nalazi se iza pretinca na suvozačevoj stani. U tom slučaju ćete vjerojatno moći sami otvoriti poklopac filtra. Ponekad je potrebno ukloniti cijeli pretinac. Detalje možete provjeriti u priručniku.

Međutim, ako je filtar ispod ploče s instrumentima ili ispod haube, zamjena bi mogla biti nešto komplikovanija. Njemački ADAC prošle je godine objavio video u kojem objašnjava gdje možete pronaći filtar i kako ga zamijeniti.

Filtar vam mogu zamijeniti i na servisu. Potrošeni filtar će biti prekriven čađom, prašinom, prljavštinom i lišćem. Međutim, ako je čist i bez nečistoća, zamjena vjerojatno može pričekati.

Kako očistiti filtar?

Filtre koji su još uvijek u dobrom stanju možete i sami očistiti tako da prvo uklonite prašinu i veće nečistoće.

Filtar protresite, a zatim ga pažljivo usisajte. Nakon što je filtar usisan, možete ga očistiti posebnim sredstvom za čišćenje, prateći uputstva proizvođača.

Neki proizvođači automobila, poput Mazde, navode da se njihove filtre može oprati i vodom u koju je dodan blagi deterdžent za pranje rublja u omjeru 2:1. Vodu i deterdžent se promiješaju, a zatim izliju na filtar i ostavite nekoliko minuta da filtar upije tekućinu.

Filtar zatim možete izribati mekom četkom, dobra opcija je četkica za zube. Pažljivo ga isperite čistom vodom i ostavite da se osuši. Oprani filtar nemojte grijati ili sušiti sušilom za kosu.

Hyundai Kona (2024). Cijena u BiH kreće od 48.900 KM
Izvor

VEZANI ČLANCI

KUPUJEMO NOVE