Isti model automobila sa istom kilometražom može biti u potpunosti funkcionalan ili biti za otpad. Kako možemo produžiti vijek našeg automobila?

1. Odgađanje redovnog servisa i zamjene ulja
Za mnoge vozače odgađanje redovnog servisa izgleda kao dobra ideja za uštedu u kućnom proračunu. To nije samo naš grijeh, jer i u bogatijim zemljama od naše vlasnici sve starijih automobila toj obavezi pridaju sve manje i manje važnosti. Nažalost, to može imati ozbiljne posljedice.

Kao što svi znamo, motorno ulje se mijenja kada prijeđemo određenu kilometražu. Mineralno ulje je posebno osjetljivo jer nakon nekog vremena gubi pozitivna svojstva. Ne smijemo zaboraviti na ulje u mjenjaču. U slučaju automobila sa pogonom na zadnje točkove s vremena na vrijeme provjerite ulje u stražnjem diferencijalu. Promjenom ulja na vrijeme značajno će se produžiti životni vijek ovih komponenti.

2. Zanemarivanje upaljenih kontrolnih lampica
Na instrument ploči se nalaze deseci kontrolnih lampica. Razlikuju se po boji kojom prenose važnost problema.

Zelena su informaciona svjetla na lampicama ili pokazivačima.
Žuto svjetlo već ukazuje na specifične probleme o kojem morate razmišljati. To mogu biti podaci o niskoj razini tekućine za pranje, gorivu na rezervi ili niskoj razini motornog ulja. Najozbiljniji žuti pokazatelj je lampica check engine ili pokazatelj provjere motora. Obično obavještava o pogrešci koju je računalo primilo od jednog od senzora. Potražite odgovore kod auto mehaničara koji raspolaže sa odgovarajučim dijagnostičkim računalom. Zanemarivanje ove lampice upozorenja može dovesti do ozbiljnog kvara neispravnog sistema i posljedično oštećenja motora.

Crveno svjetlo ukazuje na ozbiljne probleme poput pada pritiska ulja u motoru ili previsoke temperature rashladne tekućine. Ova i ovakva upozorenja ne možete ignorisati.

3. Igranje sa mjenjačem
Upravljanje automobilom s automatskim mjenjačem zahtijeva osnovno poznavanje njegovih slabosti. Da biste uživali u pouzdanom radu stotinama hiljada kilometara, trebate ga pravilno tretirati.

Mnogi vozači prebrzo prelaze iz načina R (rikverc) u D (drive-naprijed), što kao rezultat daje ubrzano trošenje. U nekim slučajevima kvar se može dogoditi vrlo brzo.

Druga loša navika je stalno prebacivanje u (N) način rada, npr. Prilikom zaustavljanja na semaforima. Takvo učestalo prebacivanje između načina rada D i N uzrokuje ubrzano trošenje kvačila i može dovesti do skupih popravaka.

4. Zanemarivanje turbopunjača
Sve više automobila ima motore sa turbo punjačem. Nekada je to bila domena dizelskih motora i sportskih automobila. Danas su takve jedinice uobičajene čak i u malim gradskim automobilima.

Turbopunjač radi pri vrlo velikim brzinama. Temperatura izduvnih gasova koji pokreću rotor dotiže 950 stepeni C. U tako teškim uslovima rada mora se osigurati da se podmazuje pravilno. Prvo, razinu motornog ulja treba provjeravati često, a drugo, kvalitetu treba pratiti redovnom izmjenom ulja. Ali postoji i stil vožnje. Nakon velikog opterećenja pogonskog agregata, npr. Brze vožnje, turbini treba dati “mirovanje”, omogućujući motoru da mirno radi oko minutu prije isključivanja. Nakon što se motor ugasi, turbina gubi podmazivanje i ako je previše vruće ili se okreće velikom brzinom, lako se ošteti.

5. Zanemarivanje podvozja
Stalno zanemarivanje amortizera i pratećih dijelova ima ozbiljne negativne učinke.

Problemi ovjesa značajno smanjuju stepen sigurnosti i sprječava fer prolazak tehničkog pregleda. Povećane vibracije negativno djeluju na karoseriju automobila, što može dovesti do oštećenja nekih dijelova i brzeg koroziranja.

6. Prebrza vožnja
Neki vozači svoj automobil vide kao stroj koji je sposoban savladati Dakar reli. Brza vožnja, tj. ubrzanje, kočenje, zakretanje na granici prianjanja, zanemarivanje rupa na kolovozu, penjanje na trotoare ili brza vožnja po cestama sa izrazito lošom površinom rezultira prvenstveno bržim trošenjem potrošnog materijala (kočioni sistem, ovjes, kvačilo, gume) Gruba vožnja znači i ubrzano trošenje mjenjača, a može oštetiti i pojedine dijelove.

Nakon pokretanja, motoru treba vremena da ulje dođe do svih njegovih dijelova, pa čak i bolje, čak i ako se predgrijava. Bolje je izbjegavati veće okretaje i velika opterećenja prvih nekoliko minuta nakon puštanja u rad. Inače će se motor brzo istrošiti.

7. Zaobilaženje autopraonice zimi

Često nailazimo na mišljenje da zimi ne vrijedi redovno prati automobil. BiH ceste su zasoljene, a to je izuzetno agresivan faktor koji uzrokuje ubrzanu koroziju, poda, pragova vrata i donjih dijelova. Najopasnija je “mokra prljavština” koja zimi ostaje na automobilu u donjem dijelu. To je sinonim za pranje našeg automobila u slanoj otopini.

Autopraonice koje peru podvozje su veoma preporučljive. Ako takvu opciju nemamo u blizini pohvalno je povremeno sapirati sol sa automobila.