NaslovnicaNovostiAudiAudi na Dakaru nastupa sa modelom RS Q e-tron. Zavirite u unutrašnjost

Audi na Dakaru nastupa sa modelom RS Q e-tron. Zavirite u unutrašnjost

Sljedeće godine će Audi na najpoznatijem rally takmičenju nastupiti sa modelom RS Q e-tron.

Audi S3 (2021). Cijena u BiH kreće od 84.450 KM

Izgleda kao rally roadster budućnosti. Kombinuje karakteristike buggyja s klasičnim terenskim vozilima. Hoće li se to pokazati kao recept za uspjeh? Saznat ćemo sljedeće godine. U međuvremenu, vrijedi baciti pogled na unutrašnjost Audija RS Q e-tron.

Ovaj neobični kokpit koristit će tri izvanredna vozača: Mattias Ekström, Stéphane Peterhansel i Carlos Sainz. Svatko od njih ima šansu za veliki trijumf, što je vezano uz njihovo bogato iskustvo i vještine

Audi RS Q e-tron – unutrašnjost

Kokpit ovog nevjerojatnog automobila malo je drugačiji nego u tipičnom, sirovom reli automobilu. Zbog ekrana i velikog broja tipki više liči na avion. Korisnik Audija RS Q e-tron mora naučiti sve kako bi znao kako reagovati i što aktivirati (ili deaktivirati) u određenim situacijama. Pridodamo li tome adrenalin i stres, stvarno se može zakomplikovati.

Kabina ima pet zaslona i tonu gumba

Počnimo s činjenicom da ovdje nema ručice mjenjača. Ono što se jasno ističe je hidraulička kočnica. Automobil koristi dvije električne jedinice za učinkovitu vožnju. Energija dolazi iz baterija, koje se pune generatorom goriva (to je neka vrsta generatora).

Vozaču se svašta događa pred očima. Sirena, brisači i ograničavač brzine su naravno osnove… Kao i u običnim automobilima, digitalni mjerači otkrivaju podatke o pritisku u gumama ili trenutnoj brzini. Drugi (mali na lijevoj strani volana) služi kao kompas. Treći, također mali, pokazuje samu brzinu. Četvrti, središnji, pruža mnogo tehničkih informacija (npr. o ravnoteži kočnica i stanju sistema). Peti roadbook je tablica roadbook koja vozaču omogućuje navigaciju.

Doista je teško sve to upoznati, pogotovo pri brzinama većim od 150 km/h na neravnim površinama. Dakar je ne samo fizički izazov, nego i psihički, zato posade moraju biti veoma usredotočene.

Ostaje za nadati se da će Audi RS Q e-tron nastupiti na Dakaru i da neće razočarati svoje vozače. Početak je zakazan za 2. januar 2022. godine.

 

Novi Audi Q5 (2021). Cijena kreće od 95.901 KM

NOVOSTI