NaslovnicaSavjetiBiH VijestiVolkswagen Amarok stigao na BH tržište

Volkswagen Amarok stigao na BH tržište

Volkswagen Amarok druge generacije je konačno dostupan i na tržištu Bosne i Hercegovine.

Volkswagen Amarok

Novi Volkswagen Amarok je nastao u saradnji s Fordom, koji je na osnovu dugogodišnjeg iskustva pripremio šasiju, što je jedan od aduta s kojim ovaj pick-up srednje veličine dolazi na tržište.

Volkswagen Privredna vozila (Volkswagen Commercial Vehicles) su prve zvanične fotografije objavila prije više od godinu dana, a tada je i objavljeno da je Amarok dugačak 5.350 mm (96 mm duži od prethodnika), sa međuosovinskim rastojanjem od 3.270 mm (175 mm duže od prethodnika), poboljšanim voznim svojstvima te off-road sposobnostima (napadni ugao 30°, silazni ugao 26°, ugao rampe 21°), gazom do 800 mm, s felgama prečnika od 17 do 21 inč, te izuzetno bogatom ponudom pogonskih agregata (u zavisnosti od tržišta i paketa opreme).

Dimenzije:

Dužina 5.350 mm
Širina bez (s vanjskim retrovizorima) 1.910/2.208 mm
Visina 1.884 mm
Međuosovinsko rastojanje 3.270 mm
Masa prikolice 3.500 kg
Dimenzije tovarnog prostora 1.651 x 1.584 x 525 mm
Prečnik okretanja 12,93 m

 

Da bi Amarok bio što sigurniji, ADAS nudi 20-25 sistema sigurnosti i asistencije (u zavisnosti od paketa opreme), među kojima su: Automatic Cruise Control system (intelligent speed control assistant), Parking Assistant, 360° kamera (Area View), Lane Change Assistant i Road Sign Recognition system, dostupni po prvi put.

U ponudi za tržište Bosne i Hercegovine su tri turbodizelska motora: 4-cilindarski, sa 125 kW/170 KS i 405 Nm (sa manuelnim mjenjačem), 4-cilindarski (biturbo) sa 151 kW/205 KS i 500 Nm (sa automatskim mjenjačem) te 3.0 V6 (sa automatskim mjenjačem) sa 177 kW/240 KS i 600 Nm.

Osnovna verzija Amaroka dolazi sa manuelnim mjenjačem, dok se ostale verzije nude sa 10-stepenim automatskim mjenjačem po sistemu Shift-by-wire.

Također, Amarok omogućuje vožnju sa stalnim pogonom na sva 4 točka, ili pogonom na 4 točka koji se može uključiti po potrebi, uz mogućnost korištenja do šest profila vožnje koji se mogu aktivirati kada to nalaže situacija.

U zavisnosti od modela, pored već poznatih režima vožnje “Normal” i “Eco”, postoje režimi: “Slippery” (za asfaltirane puteve prekrivene ledom ili snijegom), “Sand” (za vožnju po pijesku ili dubokom snijegu), “Mud/track grooves” (za vožnju po blatu i kolotrazima), te “Load/trailer” (za vožnju prikolice).

Dizajn unutrašnjosti je potpuno nov, a donosi digitalnu tablu sa instrumentima dijagonale 8 inča, te nove centralne ekrane sa dijagonalama od 10 ili 12 inča, novi multimedijalni sistem, te audio sistem Harman/Kardon sa 8 zvučnika (standardno u paketima Style i Panamericana).

U ponudi za naše tržište su, uz osnovni model Amarok, paketi: Style, Panamericana i Aventura, a osnovni model se može nabaviti po cijeni već od 85.302 km.

Tokom kratke probne vožnje otkrili smo da su inženjeri i dizajneri uspješno obavili svoj posao, jer novi Amamrok izgleda veoma dobro i veoma dobro se ponaša kako na asfaltu, tako i na makadamu.

Sjedišta su neočekivano udobna, iako će putnicima na stražnjoj klupi, prilikom off-road vožnje biti neudobno, prvenstveno zbog robusne stražnje krute osovine, s lisnatim oprugama, koje garantuju veliku nosivost i trajnost.

Također, uvjerili smo se da motor 3.0 V6, s 240 KS, veoma dobro sarađuje s 10-stepenim automatskim mjenjačem, što će budućim vlasnicima osigurati pouzdanost i dug radni vijek.

VEZANI ČLANCI

KUPUJEMO NOVE