NaslovnicaNovostiU pogonu Mlada Boleslav u Češkoj počela proizvodnja nove Škode Fabije

U pogonu Mlada Boleslav u Češkoj počela proizvodnja nove Škode Fabije

Škoda je uložila 110 miliona eura u unaprijeđenje pogona u kome se izrađuje Fabia četvrte generacije.

Škoda Fabia

Dva mjeseca nakon svjetske premijere, u pogonu Mlada Boleslav u Češkoj počela je proizvodnja nove Škode Fabije. Fabia je po prvi put bazirana na MQB-A0 mehaničkoj platformi Volkswagen grupe, što je popularnom modelu omogućilo da bude najprostraniji auto u svom segmentu, tvrde u češkoj kompaniji. Osim toga, u odnosu na prethodnu generaciju, unaprijeđeni su i komfor u vožnji i sistemi asistencije vozaču.

Škoda Fabia

Poslije modela Octavia, Fabia je Škodin najprodavaniji automobil. Od 1999. kada je lansirana kupcima je isporučeno 4,5 miliona vozila. Naročito uspješna bila je ta prva generacija sa preko 1,7 miliona prodatih primjeraka. Fabia 2, lansirana 2007. imala je slične prodajne rezultate, dok je treća generacija dobacila do milion jedinica. U proizvodnju nove, 4. generacije uloženo je dodatnih 110 miliona eura, kako bi se unaprijedila fabrička postrojenja u Češkoj.

Nova Fabia je elegantnija i prostranije od prethodne.

Škoda Fabia

Automobil je porastao na 4.108 mm, što znači da je duži za 111 mm od odlazeće generacije, dok je međuosovinsko rastojanje povećano za 94 mm i sada iznosi 2.564 mm. Za jedan model koji pripada potkompaktnom segmentu, nova Fabia ima prilično veliki prtljažni prostor čija je zapremina 380 litara, što je za 50 litara više u poređenju sa prethodnom generacijom.

Škoda Fabia

Osim što izgleda atraktivnije, Fabia sada ima i bolje aerodinamičke karakteristike, s obzirom da je koeficijent otpora vazduha snižen sa 0,32 na 0,28. Kupcima će na raspolaganju biti i dvije nove nijanse boje karoserije – Orange Sunset (na vozilima sa fotografija) i Graphite Grey, a ponuda alu felgi se završava sa 18-icama.

U skupljim verzijama, nova Fabia je dostupna i u dvobojnoj varijanti, sa krovom ofarbanim u kontrastnu Black Magic ili Graphite Grey nijansu.

Nova Fabia dijeli motorizaciju sa srodnim modelima VW grupacije. Bazičnu verziju pokreće 3-cilindarski 1.0 atmosferac koji se nudi u opcijama sa 65 ili 80 KS, a u objee varijante razvija maksimalni obrtni moment od 93 Nm.

Snaga se na prednje točkove prenosi putem 5-brzinskog manuelnog mjenjača. Ponuda se nastavlja 1.0-litarskim turbo-benzincem sa 95 KS i 175 Nm, koji je takođe uparen sa 5-brzinskim mjenjačem. Na raspolaganju je i jača varijanta istog motora, sa 110 KS i 200 Nm, povezana sa 6-brzinskim manuelnim ili opcionim 7-stepenim DSG mjenjačem sa duplim kvačilom. U vrhu ponude je 4-cilndarski 1.5 TSI koji isporučuje 150 KS i 250 Nm. Motor je povezan sa DSG mjenjačem, koji omogućava da automobil ubrza 0-100 km/h za samo 7,9 s, pre nego što dostigne maksimalnih 225 km/h.

Fabia je još u svojoj trećoj generaciji ostala bez dizelaša u ponudi, a isti slučaj je i sa novim modelom.


Izvor

RELATED ARTICLES
- Advertisment -Most Popular

Recent Comments