NaslovnicaNovostiFordSvijet se mijenja. Ford prestaje s proizvodnjom Mondea nakon 30 godina

Svijet se mijenja. Ford prestaje s proizvodnjom Mondea nakon 30 godina

Srednja klasa više nije toliko privlačna kupcima kao nekada. Barem ne u kontekstu klasičnih verzija karoserije.

To, nažalost, dovodi do povlačenja iz ponude takvih automobila. Primjeri uključuju Hyundai i40 i Toyota Avensis. Sad smo čuli vijest o prestanku proizvodnje Ford Mondea. Posljednji primjerci će napustiti tvornice 2022. godine. Predstavnici američke marke potvrdili su ovu tužnu vijest.

Točno 30 godina nakon predstavljanja prve generacije doći će kraj ovog modela. Interes za trenutno ponuđeni Mondeo nije bio velik, ali ne može se nazvati ni malim. Ford se namjerava usredotočiti na elektrifikaciju svojih modela. Do 2026. godine svaki putnički model dobit će hibridnu varijantu, a četiri godine kasnije dobiti će električni pogon. To je hrabar, ali i neophodan potez zbog sve strožih standarda zaštite prirodne okoline.

Bilo je sumnji da će ime ovog automobila ostati, iako će krasiti novi SUV, a ne limuzinu ili karavan. Međutim, glasnogovornik marke opovrgnuo je ove glasine, iako je moguće da će se Mondeo u budućnosti reinkarnirati (što se Pumi već dogodilo).

Ford Mondeo – 30 godina

Ford Mondeo 1992-1996

Treba se prisjetiti se kako je izgledao “život” Forda srednje klase. Debitovao je 1992. godine. Proizvođača je nadahnula latinska riječ “mundus” što znači “svijet”. Također je izrazio prodajni koncept – automobil je ponuđen globalno.

Ford Mondeo 1996-2000

Druga generacija Mondea pojavila se četiri godine kasnije. Uveo je osvježeni dizajn i bio je evolucija. Neki su to doživjeli kao face lifting i bili su blizu istini. Međutim, bio je nešto bolji u sigurnosnom smislu i imao je bolju opremu. Po prvi puta u historiji se pojavila i sportska varijanta ST200 .

Ford Mondeo 2000-2007

Treća generacija bila je revolucija – i u pogledu stila i kvalitete. Također je podigao razinu voznih karakteristika. Vrijedno je dodati da je zauzeo drugo mjesto na evropskom natjecanju Car Of The Year 2001. Vrhunska verzija ST dobila je 20 konjskih snaga više od svoje prethodnice. Razdoblje proizvodnje modela trajalo je od 2000. do 2007. godine.

Ford Mondeo 2007-2010

Ford Mondeo 2011-2014

Ford Mondeo 2015-2017

Zauzvrat se četvrti odlikovao praktičnim vrijednostima. Nudio je i još uvijek nudi vrlo prostranu kabinu i veliki prtljažnik. Zanimljivo je da koristi PSA dizelske motore : 2.0 HDi i 2.2 HDi. Asortiman je uključivao limuzinu, karavan i hatchback.

Ford Mondeo 2019-

Posljednji Mondeo koji se trenutno nudi pojavio se u Sjedinjenim Državama 2012. godine – na premijeri u Detroitu. Njegova je proizvodnja započela u Evropi 1,5 godinu kasnije. Automobil je prvi put bio dostupan u varijanti Vignale, koja je težila premium klasi. Nije postojala službena sportska verzija, iako je u ponudi bio 2.0 Ecoboost motor od 240 KS. Međutim, mogli biste računati na hibrid koji generiše 187 KS.

RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments