NaslovnicaNovostiRenault Refactory! Obnova polovnih automobila je profitabilniji posao od sastavljanja novih

Renault Refactory! Obnova polovnih automobila je profitabilniji posao od sastavljanja novih

Polovni automobili izvrstan su i profitabilan posao ne samo za trgovce, već i za proizvođače automobila. Ispada da je isplativije obnavljati vozila nego sastavljati nova. Očekuje se da će samo jedna od francuskih Renaultovih tvornica ostvariti više od milijardu eura prometa od novog pothvata.


U Belgiji, Španjolskoj i Francuskoj već uspješno rade centri za regeneraciju višegodišnjih polovnih automobila. Luca de Meo, izvršni direktor Renaulta, najavljuje da će jedna tvornica u French Flinsu ostvariti više prihoda od prerade polovnih automobila nego od proizvodnje novih vozila. Jedna od najvećih dilerskih grupa u Francuskoj planira izgradnju novih regeneracijskih centara. Do 2024. godine izgradit će se mreža od 5 pogona. Proizvodni kapacitet svakog od njih čak je preko 40 hiljada automobila godišnje

U vrijeme krize na automobilskom tržištu ispada da je lakše obnoviti nekoliko godina star automobil nego proizvesti potpuno novi. Prerada obično ne zahtijeva komponente koje toliko nedostaju u potpuno novim automobilima. Dakle, ne možete samo bez poluprovodnika, već i aluminijskih ili magnezijevih komponenti. I nema razloga za brigu. Budući da se na nove automobile (i sve češće bez garancije da će u određenom roku krenuti u proizvodnju) čekati mjesecima, ne preostaje vam ništa drugo nego tražiti nešto polovno na tržištu automobila. I bez sumnje, teško je pronaći atraktivniju ponudu.

Jedan trgovac prodaje više polovnih automobila nego novih Volva

Centar za polovna vozila Aramis Auto

Ideja i nije tako nova kao što se čini. U posao su se uključili dileri. Od 2014. godine automobile je obnovila francuska grupa Aramis u četiri centra u Belgiji, Francuskoj, Španjolskoj i Velikoj Britaniji. Već nekoliko godina u Francuskoj se uspješno razvija švicarska dilerska grupa Emil Frey (jedan je od najvećih igrača na automobilskom tržištu u Evropi, koji je u 2018. prodao više automobila od Volva i gotovo jednako kao i Seat). U svom najvećem centru za popravak i regeneraciju (površine preko 7.000 m2) opslužuje do 30.000 m2. automobila godišnje.

Predstavnici Emila Freya izbjegavaju termin radionica poput vatre i osiguravaju da je to tvornica zahvaljujući korištenim proizvodnim procesima. Ulagalo se ne samo u limariju ili linije za servis automobila, već i u vlastite lakirnice za učinkovito uklanjanje oštećenja. A takvih ne nedostaje, jer automobili dolaze iz rent-a-firme (Emil Frey surađuje s Hertzom), dugoročnog najma (suradnja s Arvalom, između ostalog) ili leasinga.

8 dana za obnavljanje auta


U tvornici Emila Freya u Poitiersu potrebno je u prosjeku oko 8 radnih dana po automobilu. Godišnje to znači do 30 hiljada obnovljenih automobila. I ovo nije kraj. Još jedan centar u Lensu u Francuskoj trebao bi primati do 45.000. automobila godišnje. Postoje planovi za više. Već 2024. godine mreža bi trebala uključivati ​​5 specijalizovanih centara. A ovo je tek početak.

Čak 1,5 hiljada prepravljenih automobila za nekoliko mjeseci


Tokom prvih nekoliko mjeseci rada Renault Factory VO uspio je obnoviti čak 1,5 hiljadu. Francuski brand automobila i popravak čak 2 hiljade baterija za električne modele. Kao dio kružnog principa korišteni su obnovljeni mehanički dijelovi.

Do kraja ovog desetljeća Renault planira ostvariti više prihoda od prerade i recikliranja polovnih automobila nego od sklapanja novih vozila u jednoj od svojih tvornica. Luca de Meo, izvršni direktor Renaulta, najavljuje da će do 2030. jedna tvornica u Flinsu ostvarivati ​​više prihoda od obnove nego od proizvodnje novih vozila (među ostalima, tamo se proizvode Nissan Micra i Renault Zoe, a u prošlosti i bestseleri poput Renaulta 5, između ostalih, Clio ili Twingo) i povećat će zaposlenost za dodatnih 3000 radnih mjeta. Ciljevi su ambiciozni. Renault planira produžiti životni ciklus automobila dovoljno da dosegnu kilometražu od milion kilometara.

“Refactory je simbol projekta Renaulution, koji obvezuje Renault Grupu na duboku, brzu i trajnu transformaciju. U središtu ovog projekta, naša prva tvornica polovnih automobila pokazuje našu sposobnost industrijalizacije poslovanja kružnog gospodarstva. Ova tvornica polovnih automobila stavlja nas na vrh rastućeg tržišta polovnih automobila, s jedinstvenim industrijskim potencijalom s kapacitetom prepravljanja do 45.000 vozila godišnje”, objasnio je Luca de Meo.

Kako funkcioniše restauracija automobila?


U Renault Refactory svaki automobil prolazi prvi tehnički pregled na automatizovanoj liniji. Sva vozila se fotografišu i skeniraju kako bi se olakšala procjena stanja karoserije, unutrašnjosti, šasije i guma. U slučaju najvećih oštećenja vrši se popravak lima i boje. Kad god je to moguće, istrošeni mehanički dijelovi zamjenjuju se regenerisanim kako bi se maksimalno iskoristila raspoloživa sredstva. U tvornici Stellantis u Hordainu (Spoticar) također se izvode probne vožnje na tvorničkoj stazi. Sve to kako bismo kasnije ponudili automobile pokrivene garancijom (do 2 godine bez ograničenja kilometraže). Kupaca neće nedostajati.

Hyundai i30 (2022). Cijena u BiH kreće od 28,490 KM
VEZANI ČLANCIKUPUJEMO NOVE