BMW je objavio neke nove detalje vezane za novu generaciju modela Serije 4 Coupe, kodne oznake G22. Očekuje se da će ovaj model stići u autosalone za šest meseci, a BMW je do sada potvrdio samo verzije: 430i i M440i. Međutim, nagađa se da će se linija proširiti i na verzije 420i, 430d i 435d
Nakon niza iscrpnih test vožnji koje se sprovode kao dio razvojnog procesa za njegovu pripremu za serijsku proizvodnju, najnovije utelovljenje modela s dvoja vrata sada ulazi u posljednju fazu dinamičkog testiranja. Nakon što su njegove vozne karakteristike provjerene u zimskom ispitnom centru u Arjeplogu, Švedska, u test centru BMW grupe u Miramasu u Francuskoj, na stazi Nürburgring-Nordschleife i na raznim drugim trkačkim stazama, prototipovi se sada vraćaju korenima: inženjeri će napraviti završne dorade šasije novog BMW-a Serije 4 Coupe na autoputevima i regionalnim putevima oko istraživačkog i inovacijskog centra BMW Groupe u Minhenu.
Kao i njegov cjelokupni koncept i dizajn vozila, tehnologija šasije Serije 4 je individualnija kompozicija nego ikada prije. Odnos, aerodinamičke karakteristike i raspodjela težine automobila s dvoja vrata, prema proizvođaču, pružaju idealnu osnovu za postavljanje šasije kako bi se postigle besprijekorne dinamičke performanse. Direktno poređenje s novim BMW-om Serije 3 posebno ističe jedinstveni profil novog modela. Primjera radi, impresivni koeficijent otpora vazduha limuzine je smanjen za 0,015. Osim toga, novi BMW Serije 4 Coupe je 57 mm niži od modela s četvoro vrata, a težište mu je 21 mm bliže putu.
Sve se to kombinuje s povećanom negativnim nagibom prednjih točkova i 23-milimetarskim širim zadnjim tragom kako bi se oštrije karakteristike upravljanja automobila znatno povećale. Sportska limuzina se već može pohvaliti izuzetnom dinamikom, ali novi BMW Serije 4 Coupe ponovno osjetno povećava okretnost i bočno ubrzanje.
Razvojni tim za novi BMW Serije 4 Coupe se takođe odlučio za specifičan pristup integrisanju tehnologije šasije i povezivanju oslanjanja s karoserijom. Prema BMW-u ‘plodovi njihovog rada lansiraće novi model s dvoja vrata ravno na vrh svog segmenta u smislu sportske hrabrosti i vozačkog iskustva’. Istovremeno, konfiguracija novog prednjeg i zadnjeg oslanjanja znači povećanje dinamičkih performansi koje neće naškoditi izuzetnoj udobnosti u svakodnevnoj vožnji i dugim putovanjima.
Asortiman modela BMW Serije 4 Coupe će sada predvoditi BMW M model u obliku novog BMW M440i xDrive Coupe. Pokreće ga snažni redni šestocilindrični motor koji pruža maksimalnu snagu od 374 KS (275 kW), a takođe će imati 48-voltnu blagu hibridnu tehnologiju, sa 48-voltnim starter/generatorom i drugom baterijom koja će olakšati opterećenje motora i delovati s tim u skladu. Pored poboljšane efikasnosti, glavna prednost je ovde napredniji razvoj snage kada vozač snažno pritisne gas pedalu. Dodatnih 11 KS (8 kW) generisanih efektom električnog boost pojačanja omogućavaju naglo ubrzanje. Neverovatna snaga motora, samostalni koncept vozila i karakteristična verzija modela prilagođene tehnologije šasije kombinovano omogućuju BMW-u M440i xDrive Coupe izuzetne performanse. Koristeći stečeno iskustvo s trkačkih staza BMW M GmbH, različiti elementi su isprepleteni u sveukupni paket vrhunske upravljivosti, preciznosti i spremnosti.
Snaga koju motor generiše u novom BMW-u M440i xDrive Coupe se usmerava na put putem osmostepenog menjača Steptronic Sport i inteligentnog sistema pogona na sve točkove. M Sport diferencijal je takođe na raspolaganju kako bi osigurao da je snaga pogona raspoređena za optimalni efekat u zahtevnim vozačkim situacijama. Efekat blokiranja diferencijala generisan električnim motorom reguliše brzine između unutrašnjeg i spoljašnjeg zadnjeg točka prilikom vožnje u krivina, čime se pojačava stabilnost prianjanja i upravljanja uz istovremeno omogućavanje vozaču da se izvuče iz krivina sa znatnim dinamičkim karakteristikama. Prilagođena elastokinematika šasije, izuzetno snažne M Sport kočnice i 18-inčni M točkovi od lakih legura s gumama mešovite veličine su takođe su važni faktori u precizno upravljanoj dinamici novog BMW-a M440i xDrive Coupe.
Posljednji krug testiranja na domaćem terenu automobila će omogućiti inženjerima da brzo prate najnovije podatke procesa finog prilagođavanja u istraživačko-inovacijskom centru. Fokus je ovde na osiguravanju da dinamičke karakteristike performansi novog BMW-a Serije 4 Coupe stvorene na trkačkim stazama mogu da se iskuse i u normalnim uslovima vožnje na javnim putevima. Bez obzira na to da li vozi krivudavim regionalnim saobraćajnicama oko Minhena, kombinujući uslove vožnje na autoputu i gradskom saobraćaju.


Izvor