NaslovnicaNovostiFordNajbolje su sačuvali za kraj. Ford GT Mk IV dizajniran posebno za...

Najbolje su sačuvali za kraj. Ford GT Mk IV dizajniran posebno za stazu

Najbolje su sačuvali za kraj. Nakon teorijskog finala proizvodnje GT-a zapečaćenog posebnim izdanjem GT LM, Ford je odlučio napraviti još jedno ograničeno izdanje – GT Mk IV dizajnirano posebno za trkaču stazu.

Vizualne razlike u odnosu na serijse primjerke vidljive su na prvi pogled. Opsežni aerodinamički elementi, nepotpuna rasvjeta ili golemi spojler otkrivaju da nemamo posla s cestovnim automobilom. Doista – nedostatak potrebe za ispunjavanjem homologacijskih zahtjeva omogućio je dizajnerima da puste mašti na volju.

Ispod haube nalazi se “jedinstveni EcoBoost motor s dvostrukim punjenjem”. Ford ne otkriva detalje, no može se posumnjati da se iza ovog slogana krije dobro poznati 3,5-litreni V6, koji je u spomenutom GT LM Editionu generirao 660 KS. Ovdje ih ima preko 800.

Povećana snaga također je usklađena s potpuno novom šasijom sa širim i dužim međuosovinskim razmakom. Ovjes je, naravno, potpuno podesiv, a za prijenos pogona na točkove zaslužna je trkaća sekvenca.

Trebali bismo znati više tehničkih detalja kada prvi komadi počnu dolaziti do kupaca. Zainteresovani već mogu naručiti. Broj jedinica planiranih za proizvodnju je 67. Naravno, misli se na pobjedničku godinu u Le Mansu. Zainteresirani za ovo oproštajno izdanje GT  moraju pripremiti minimalno 1,7 miliona dolara.

VEZANI ČLANCI
KUPUJEMO NOVE