NaslovnicaSavjetiElektrični autiKao kod benzinaca i dizelaša. Zbog praznog akumulatora neće krenuti i električni...

Kao kod benzinaca i dizelaša. Zbog praznog akumulatora neće krenuti i električni automobil!

Uz visokonaponske baterije koje daju snagu motorima električnih vozila, svako električno vozilo također ima 12-voltnu bateriju koja održava rad električnog sistema te svjetala (naprednih funkcija), daljinskog otljučavanja/zaključavanja vrata kada je automobil isključen. Dakle, isto kao i kod benzinaca i dizelaša. Struja iz akumulatora nužna je za završetak strujnog kruga velike baterije. Kada se automobil uključuje akumulator obavlja sigurnosnu provjeru i spaja veliku bateriju na pogonski sistem.

Kao i kod vozila s motorom s unutrašnjim sagorijevanjem 12-voltna baterija EV-a može se isprazniti i spriječiti pokretanje automobila. Akumulator u električnom vozilu može se isprazniti iz mnogo razloga, uključujući duže stajanje ili kvar u krugu punjenja automobila, prenosi revijaHAK

Akumulatorska baterija električnog vozila obično se puni u isto vrijeme kada se automobil puni, a također i kroz električnu struju koja se prenosi iz visokonaponske baterije kada nije spojena na stanicu za punjenje.

Hyundai i30 (2022). Cijena u BiH kreće od 28,490 KM
Izvor
NOVOSTI