NaslovnicaNovostiKanada zabranjuje prodaju automobila s unutrašnjim sagorijevanjem. Čak će i pickupi biti...

Kanada zabranjuje prodaju automobila s unutrašnjim sagorijevanjem. Čak će i pickupi biti električni

Od 2035. novi automobili koji se prodaju u Kanadi trebali bi biti u potpunosti bez štetnih emisija izduvnih gasova, kaže premijer Justin Trudeau. To znači da trendovi nastali u Evropi počinju postupno prodirati i na sjevernoameričko tržište.

ZA DESETAK GODINA OVO ĆE BITI RIJEDAK PRIZOR

Sjeverna Amerika mnogima se čini kao oslonac “stvarne” automobilske industrije. Raj u kojem benzin teče u bujicama i gdje se voze automobili sa V8 motorima. Međutim, postoje mnogi pokazatelji da su im dani odbrojani. Barem u Kanadi, gdje će prodaja novih automobila koje pokruću motori sa unutrašnjim sagorijevanjem biti zabranjena od 2035. godine.

Informaciju je 29. juna 2021. potvrdio sam premijer Justin Trudeau, koji je u službenom govoru predstavio planove za ekološku budućnost zemlje. Prema pretpostavkama, sva vozila koja napuštaju kanadske salone morat će imati nultu emisiju. Štaviše, zabrana se odnosi ne samo na tipične putničke automobile, već i na laka komercijalna vozila, uključujući i pickupe koji su toliko voljeni od strane lokalnih kupaca. Samo će veliki kamioni i veći kombiji ostati s motorom s unutrašnjim sagorijevanjem.

Tržišna transformacija, barem pod pretpostavkama, treba biti glatka i relativno bezbolna. Zbog toga je odluka najavljena 14 godina prije nego što su provedeni novi propisi. Međutim, to neće biti lak zadatak, pogotovo ako uzmemo u obzir da električni automobili trenutno čini 3,5 posto ukupna prodaja na kanadskom tržištu.

Vlasti planiraju promjene kako bi potaknule kupce da prijeđu na alternativne izvore energije. Primjer je Norveška, gdje je zahvaljujući poreznim olakšicama, nižim stopama osiguranja ili besplatnom parkiranju moguće povećati elektromobilnost na razinu koja je trenutno nedostižna za većinu zemalja.

Vrijedno je napomenuti da Kanada nije jedina zemlja koja je predala službeni datum ispušnog roka. Velika Britanija također ima slične planove, čiji je cilj oko 2030.


NOVOSTI