NaslovnicaNovostiIzbjegavajte dinamičnu vožnju kroz lokve

Izbjegavajte dinamičnu vožnju kroz lokve

Dinamičnom vožnjom kroz lokve možete oštetiti kočnice, proklizati ili doživjeti efekt vodenog udara. Posljedenje je toliko opasno da znači, u najboljem slučaju, četverocifreni trošak popravka motora…

10 Celzijevih stepeni tokom dana u januaru? Da, i to nije sve. Jer nam vrijeme daje toplinu, ali i … puno vode. Kada se sav snijeg na cestama otopi, plus kiša, dolazi do stvaranja lokvi. A problem s njima je takav da na prvi pogled vozač nikada nije u mogućnosti procijeniti koliko je lokva duboka. Naravno, da se auto ne utopi, npr. na pola vrata, vozač se ipak mora malo potruditi. No, ovo nije jedini tragični scenarij za vrijeme kišnog vremena.

Motor se ugasio nakon prolaska kroz lokvu? Pa imamo problem…

Događa se da će vozač bez većih poteškoća vozi kroz duboku lokvu. A kad mu se učini da je uspio u borbi protiv, nazovimo to herojski, sile prirode, primijetit će da mu se motor u autu pokvari ili ugasi. Ako je motor u prekidu ili ugašen, to mora značiti da se dogodio vodeni udar. To nije ništa drugo nego uvlačenje vode kroz filter zraka direktno u usisni sistem. A usisana voda nikad ne znači ništa dobro…

Dobro je zapamtiti da usisni sistemi često crpe zrak ispod branika. Ova lokacija znači da voda može ući u motor ne samo kada se vozi kroz zaista duboku lokvu, već i brže kroz pliću.

Voda koja ulazi u usisni sistem prvo natapa zračni filtar, a zatim se zajedno sa smjesom goriva i zraka potiskuje u komoru za sagorijevanje. I što je više, to su pojedini elementi jače opterećeni. Razlog? Voda, za razliku od mješavine goriva, nije kompresibilna. Takvo stanje može imati nekoliko učinaka – i jedan je ozbiljniji od drugog. U najboljem slučaju, klipovi će biti oštećeni. U najgorem slučaju, zavoj radilice ili čak pukotina u bloku.

Bez obzira na razmjer oštećenja, postoji jedna metoda za popravak motora. Potrebna je velika obnova. Rastavite motor, očistite ga, zamijenite oštećene dijelove i sastavite, planirajući unaprijed, npr. glavu. To zahtjeva četverocifreni iznos iz vašeg novčanika. Zbog obima investicije popravak je obično potpuno neisplativ. I ne govorimo o scenariju u kojem će stari automobil biti potopljen, već i noviji primjerci. Puno bolje i jeftinije rješenje zato je zamjena motora polovnim.

Ne morate izbjegavati lokvicu. Dovoljno je vješto pobijediti.

Vodeni udar uništava vaš motor. To je sigurno. Tu su i neki astronomski troškovi. Nažalost, vozač ne može uvijek izbjeći lokvicu na cesti. A ponekad se to ni ne mora izbjegavati. Međutim, to ne znači da biste trebali velikom brzinom voziti kroz lokvu punu vode. Da, to je istina, tada prskanje vode izgleda učinkovito. Međutim, može biti jednako učinkovito kada je u pitanju savijanje kočionih diskova, proklizavanje i udaranje u svjetiljku pored ceste. Preko lokvi uvijek vozite najmanjom mogućom brzinom kako ne biste uznemirili vodu.

Hyundai i30 (2022). Cijena u BiH kreće od 28,490 KMNOVOSTI