NaslovnicaNovostiImate klima uređaj? Morate znati pravilo od 5 minuta. Razliku ćete osjetiti...

Imate klima uređaj? Morate znati pravilo od 5 minuta. Razliku ćete osjetiti odmah

Jeste li primijetili da nakon zaustavljanja po vrućem danu iz automobila kaplje voda? To nije ništa opasno, samo učinak klima uređaja. Ali to je također znak da se vlaga nakuplja u ventilacijskom sistemu, a kao rezultat toga, i tokom dužeg vremenskog perioda – gljivica. To se može spriječiti.

Tokom rada, klima uređaj kondenzuje vodenu paru u tekućinu koja nakon vožnje kaplje ispod automobila. To je potpuno prirodan fenomen i bezopasan za sistem ili automobil. Međutim, to je također znak da je temperaturna razlika između komponenata sistema i temperature okoline vrlo velika. A to bi nas trebalo natjerati da “uđemo dublje” u temu.

Pa, takav se fenomen događa u ventilacijskom sistemu, tačno u blizini isparivača, tj. uređaja smještenog u blizini ventilatora koji puše zrak u kabinu. Upravo je to element koji nam ljeti daje ugodnu hladnoću.


Kad zaustavite motor nakon vožnje, isparivač je vrlo hladan, ali sredstvo za klimatizaciju više ne cirkuliše u sistemu. Dakle, u dodiru s toplim zrakom, isparivač brzo postaje mokar. Veliki udio vode ostat će u ventilacijskom sistemu, a vlaga je idealno okruženje za rast gljivica.

Za to postoji rješenje

Ako isključite klima uređaj (tipka AC) otprilike 5 minuta prije kraja putovanja, ventilator će odvlažiti isparivač. Još bolje, povisite temperaturu malo 1-2 minute prije zaustavljanja automobila.

Tada to neće samo ograničiti nakupljanje vlage i usporiti rast gljivica, već i pripremiti vaše tijelo za visoku temperaturu vani. Bolje je izaći iz vrućeg  automobila, čak i pomalo znojan nego iz ohlađenog automobila. To je pomalo poput hlađenja turbopunjača nakon vožnje.

Ranije sam imao problem jer nikada nisam gasio klimu 5 minuta prije kraja vožnje, pa sam prilikom ponovnog sjedanja u automobil i paljenja klime osječao vrlo neugodan miris. Otkad sam počeo praktikovati pravilo od 5 minuta prije stizanja na odredište problem je nestao – dodaje naš kolega iz redakcije.

Nažalost, to rijetko ko radi. Prije svega, morate se na neko vrijeme odreći udobnosti klima uređaja. Drugo – morate se toga sjetiti. Međutim, vrijedi imati na umu ako imate slab imunitet. Plijesan, gljivice ili nagle promjene temperature vrlo negativno utiču na zdravlje. Osim toga, što manje vlage u automobilu, to bolje za njega.


RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments