NaslovnicaOstale markeGenesisGenesis GV60 je prvi serijski automobil koji prepoznaje lice vlasnika

Genesis GV60 je prvi serijski automobil koji prepoznaje lice vlasnika

Za otključavanje i ulazak u ovaj auto, kao i za startovanje motora ne treba vam ključ, niti privezak. Dovoljno je da ga pogledate.

 

Kada je prije nekoliko godina uvedena tehnologija prepoznavanja lica na mobilnim telefonima, klasične lozinke i PIN-ovi postali su prošlost za mnoge korisnike. Korejski proizvođač automobila Hyundai Motor odlučio da koristi istu tehnologiju na svom najprestižnijem električnom modelu, prenosi b92.net

Možda Hyundai Ioniq i Kia EV6 još nemaju tehnologiju za prepoznavanje lica, ali njihov luksuzniji srodnik, električni Genesis GV60, ima. Sve što korisnik treba da uradi je da pogleda senzor ugrađen u “B” stub na automobilu, a elektronika će uraditi ostalo. Iskustvo je isto kao i otključavanje mobilnog telefona.

Sličan princip je primjenjen i u kabini, gde će korisnik moći da pomoću otiska prsta pokrene motor. Istovremeno, Genesis garantuje da su svi važni biometrijski podaci bezbjedni zahvaljujući korišćenju softvera za šifrovanje i da se ne čuvaju nigde van automobila.

Test: Hyundai Ioniq 5 Electric AWD 72,6 kWh Luxury – to je to

Uskoro možemo očekivati primjenu ove tehnologije i kod drugih automobilskih marki. Ipak, korisnici i njihovo iskustvo presudiće kada je riječ o njenoj popularizaciji. Uostalom, tehnologija postoji već neko vrijeme, a nije postala uobičajena prilikom otključavanja vrata kuća i stanova, naglašavaju pojedini mediji. Međutim, GV 60 ne nudi samo prepoznavanje lica i tehnologiju čitanja otiska prsta.

Sve ovo je dio nove tehnologije, tzv. digitalnog ključ u kome se mogućnost korišćenja vozila može podeliti između tri osobe putem posebne aplikacije.

Genesis GV60 u Njemačkoj startuje od 56.370 evra.

VEZANI ČLANCI
KUPUJEMO NOVE