NaslovnicaNovostiElektrični automobil: Tesla želi početni model za 25.000 €

Električni automobil: Tesla želi početni model za 25.000 €

Dugo se govori kako Tesla planira proširiti ponudu. Pritom ne mislim na model Cybertruck, već na nešto dostupno još širem krugu kupaca.

Automobili koji se trenutno prodaju ne mogu se klasifikovati kao skupi i nedostupni. Najjeftiniji Tesla Model 3 primjerice u Hrvatskoj košta 41,990 €, a zauzvrat dobivamo automobil s dometom od 513 kilometara (WLTP).

Međutim, potpuno novi model bit će znatno jeftiniji. Ključ uspjeha bit će korištenje jeftinijih baterija za proizvodnju, na čemu Amerikanci rade već neko vrijeme. Nedavno su se Nijemci pohvalili da su dobili ovu utrku protiv Tesle.

Elon Musk je upravo izjavio da će se potpuno novi model proizvoditi u tvornici Giga Berlin.

Nova Tesla za 25,000 euro iz Gigafactory Berlin

Novi automobil bit će najjeftiniji električni automobil u Teslinoj ponudi. Najavljena cijena je 25.000 EUR, odnosno oko 49,000 maraka . No, još uvijek ne znamo kakav je tip karoserije planiran niti koje će ime ovaj model dobiti.

Tržište bi uskoro trebali preplaviti električni automobili po ovako atraktivnoj cijeni. Novi Citroen e-C3 tek se pojavio, a planove za slične modele već su predstavili Fiat, Opel, Volkswagen i Renault.

Tvornica Tesla u Berlinu trenutno proizvodi najčešće kupovani električni automobil u Europi, model Y. Njegova cijena u Hrvatskoj kreće od 46.345 €.

Trenutačno nije objavljen ni okvirni datum početka proizvodnje proračunskog automobila. Znamo samo da će do 2030. iz tvornice izlaziti 4 miliona primjeraka godišnje. To će povećati Tesline ukupne isporuke na 20 miliona automobila godišnje .

Zaposlenici Tesla Giga Factory Berlin dobili su zahvalnice za svoj trud. Od novembra će čak 11.000 ljudi uživati ​​u povećanju od 4% . U decembru se planira dodijeliti bonus od 1500 EUR (približno 3,000 maraka), a od februara 2024. planira se uvesti još jedno povećanje plaće. U roku od godinu dana svaki zaposlenik zarađivat će 2.500 € više nego prije.

 

VEZANI ČLANCI

KUPUJEMO NOVE