Volkswagen Golf R sa 320 konjskih snaga u R Performance izvedbi može ubrzati do 270 km/h. U videu možete vidjeti da li je novi model uspio ubrzati do ove brzine tokom noćne vožnje njemačkom autocestom.
Ispod poklopca se nalazi dobro poznati 2,0-litreni TSI motor koji sada dostiže 320 KS uz 420 Nm okretnog momenta. Novi Golf R postiže maksimalnu brzinu od 250 km/h (elektronski ograničen), ali zahvaljujući paketu R Performance maksimalna brzina se može povećati na 270 km/h. Kada kupite ovaj paket, dobivate i 19-inčne aluminijske felge Estoril. Motor je uparen sa 4Motion pogonom na sve točkove, novi Golf 8 R do stotke sprinta za impresivnih 4,7 sekundi. Spomenuti sistem koristi i “torque vectoring” uz koji, kako tvrde u Volkswagenu, automobil bolje prolazi kroz brze zavoje te je pritom i agilniji za vožnju.

Vizualno se Golf R koji je očekivano predstavljen u Lapiz plavoj boji ističe aerodinamičnim dodacima i novim odbojnicima. Prednjim krajem dominiraju IQ Matrix LED svjetla koja su povezana plavom LED trakom za još agresivniji nastup i uočljivost u prometnicama, posebno po noći. Pogled na stražnji kraj otkriva masivni difuzor i nastavke Akrapovičevog ispušnog sistema koji dolazi opcijski. Za potpuni dojam brinu se novi 19-inčne alu felge.

Volkswagen Golf R
Automobil je dobio i nešto tvrđi ovjes, a podnica je 20 mm bliže tlu (što pridonosi voznim karakteristikama, ali i vizualnom dojmu). Pogled na unutrašnjost otkriva dobro poznato digitalno okruženje, a u odnosu na “obične” verzije R je dobio novi sportski upravljač, sportska sjedala i novi prikaz na digitalnom kokpitu koji se nalazi ispred vozača.

Središnjim dijelom 10-inčni zaslon osjetljiv na dodir sa Discover Pro navigacijskim sustavom i naravno novim MIB3 infotainment sustavom. Na slikama je moguće vidjeti i dobro poznatu minijaturnu ručicu automatskog DSG mjenjača, a pomalo nas je začudila informacija kako će se na američkom tržištu nuditi i sa ručnim mjenjačem, dok će za Evropu u ponudi biti samo automatik.

Volkswagen Golf R
Uz adaptivni ovjes vozačima se nudi čak 6 različitih načina vožnje: Comfort, Sport, Race, Individual, Special i Drift. I dok su prva četiri otprije poznata, u oči vam sigurno upadaju Special, a još više Drift. Pa krenimo od načina rada Special. Riječ je o postavkama koje su optimizirane za vožnju po kultnom Ringu. U prijevodu to znači da se spomenuti način rada može koristiti prilikom sportske vožnje te isti omogućuje maksimalno prianjanje uz podlogu. S druge strane, Drift mode će vam izmamiti osmjeh na lice budući da se u tom načinu snaga prenosi na stražnju osobinu. Naravno, spomenuti način rada rezervisan je za stazu.

Cijena osme generacija Golfa R u Njemačkoj starta od 48.018 euro