NaslovnicaNovostiVeliki povratak doboš kočnica: Njihova tehnologija bolja je za električne automobile!

Veliki povratak doboš kočnica: Njihova tehnologija bolja je za električne automobile!

Jedno od češćih pitanja svojevremeno bilo je kakve kočnice imaš ‘iza’? Ako biste rekli doboš, imali ste slabiji, lošije opremljen model. Diskovi su bili standard za snažnije verzije.

No doboš kočnice se vraćaju na velika vrata. S novom tehnologijom elektroničke kontrole kočnica (a ne hidraulične), mali motori upravljaju silom kočenja, a doboš kočnice idealne su za električne modele u kojima se mnogo manje koriste kočnice.

Električni automobili u velikoj mjeri usporavaju regeneracijom energije kočenja. Ovu energiju kontroliše generator i time se baterija puni. Zbog toga se klasične kočnice se sve manje koriste. Uz pravi stil vožnje, čak i do 95 posto usporavanja vašeg automobila apsorbira sistem regenerativnog kočenja. To je dobro za vaš akumulator, ali loše za kočione diskove.

Kada automobil ostane na kiši nekoliko dana, na kočionim diskovima često se može vidjeti mali sloj hrđe. On obično nestane nakon što zakočite nekoliko puta, osim kod električnih automobila. Ovaj sloj hrđe nastavlja se nakupljati iu ekstremnim slučajevima može čak dovesti do kvara kočionog sistema. Doboš kočnice nemaju taj problem jer imaju zatvoreni sistem koji nije toliko osjetljiv na vanjske utjecaje.

Volkswagen Taigo (2022). Cijena u BiH kreće od 40,501 KM
Izvor

NOVOSTI