NaslovnicaElektrični autiUsporedba dometa električnih automobila

Usporedba dometa električnih automobila

Sviđalo se to nama ili ne, električne automobile ćemo sve češći viđati na ulicama.

Do 2035. u mnogim zemljama Evrope trebala bi biti završena prodaja novih benzinaca i dizelaša. To je veliki izazov. Dakle, imamo 13-14 godina da saznamo o novoj tehnologiji. Danas ne manjka skeptika. Ova usporedba dometa električnih automobila omogućuje vam da saznate nešto više o mogućnostima alternativnih pogona.

Materijal je nastao na kanalu carwow čiji je voditelj Mat Watson. Britanci su odabrali šest automobila koji su jako traženi.

  • Audi Q4 e-tron
  • BMW iX3
  • Ford Mustang Mach-E
  • Hyundai Ioniq 5
  • Kia EV6
  • Škoda Enyaq iV

Ovaj popis uključuje dva velika hatchbacka, jedan SUV i tri crossovera. Ko će od njih prijeći najdužu udaljenost? Odabrani automobili imaju različite kapacitete baterija, praznu masu i snagu.

Test u stvarnim uslovima pokazao je koliko se dobiveni rezultati dometa razlikuju od brojki koje su dali proizvođači.

Usporedba dometa električnih automobila

Audi Q4 e-tron “50” verzija nudi 200 KS i 460 Nm. Svi argumenti idu na obje osovine. Automobil može dostići stotku za 6,2,5 sekundi i brzinu od 160 km/h. Baterija je kapaciteta 82 kWh, što bi trebalo osigurati 480 kilometara dometa.

BMW iX3 ima električni komplet koji korisniku daje 286 konjskih snaga koji se prenose na stražnju osovinu. Kapacitet baterije je gotovo 74 kWh. Bavarski SUV razvija 100 km/h za 6,8 sekundi i ubrzava do 180 km/h. Teoretski domet je 462 kilometra.

Ford Mustang Mach-E u predstavljenoj konfiguraciji nudi bateriju kapaciteta 76 kWh. Električni sistem nudi 269 konjskih snaga i 430 njutonmetara. Sav potencijal ide na stražnju osovinu. Automobil će prijeći 440 kilometara s jednim punjenjem. Vrijedi dodati da do stotke ubrzava za 6,9 sekundi i razvija 180 km/h.

Dometi koje su dali proizvođači razlikovali su se od onih dobivenih u testuA kako Hyundai Ioniq 5 prolazi u usporedbi sa svojim konkurentima?

Krenimo od činjenice da je njegova baterija kapaciteta 73 kWh i trebala bi prijeći 460 kilometara. Automobil nudi do 305 konjskih snaga i 605 Newton metara. Ubrzava do stotke za 5,2 sekunde i razvija najveću brzinu od 185 km/h. Ovo je naravno vrhunska konfiguracija ovog modela.

Zanimljivo je da je Kia EV6 jača od svog korejskog rođaka. U ovoj specifikaciji, proizvodi 325 konjskih snaga i 605 njuton metara. I ovdje možete računati na AWD pogon. Auto razvija stotku za 5,2 sekunde i može ići 188 km/h. Baterija kapaciteta 77 kWh trebala bi prijeći 506 kilometara.

Na kraju je ostala Škoda Enyaq. Mat Watson sugeriše da automobil ima bateriju od 77 kWh, ali čini se da je verzija od 62 kWh, što omogućava domet od tačno 412 kilometara. Automobil nudi 179 konjskih snaga i omogućuje vam da razvijete 100 konjskih snaga za 8,8 sekundi. Snaga ide na stražnje točkove.

Stvarni dometi električnih automobila

Vrlo brzo se pokazalo da čak ni oprezna i mirna vožnja nije u stanju pokriti rezultate koje prestavljaju sami proizvođači. Rezultati su zapravo slabiji i velika su odstupanja.

Volkswagen Golf 8 (2021). Cijena kreće od 43.496 KM

NOVOSTI