NaslovnicaSavjetiBiH VijestiU Sarajevu predstavljena nova Porsche Panamera. Više luksuza i još bolje performanse

U Sarajevu predstavljena nova Porsche Panamera. Više luksuza i još bolje performanse

U Sarajevu je predstavljena nova generacija Porsche Panamere. Nije potpuno električna, a i dalje je uglavnom pokreće benzin. Sada je više digitalna, iako još uvijek imamo V8 ispod haube.

Ako je neko očekivao veće vizualne promjene, nova generacija bi ga mogla razočarati. Pomalo izgleda kao facelift prethodnog modela, međutim male promjene su vidljive u prednjem dijelu automobila.

Između ostalog, nova Panamera je dobila i nove opcije koje uključuju sistem ovjesa Porsche Active Ride (dostupan kao opcija u varijantama E-Hybrid), za koji se očekuje da će ga karakterisati viša razina udobnosti. Međutim, Porsche Panamera i dalje je primarno sportska limuzina, stvorena imajući na umu vozača i užitak u vožnji. Valja dodati da standardno dobivamo dvokomorni zračni ovjes s dva ventila i sistemom Porsche Active Suspension Management (PASM).

Što se motora tiče, nova generacija Porsche Panamere bit će dostupna u četiri hibridne izvedbe, koje će u električnom načinu rada pružati više snage i veći doseg u odnosu na prethodne pogone.

Na modelu Panamera Turbo E-Hybrid imamo novi električni motor snage 140 kW (190 KS), popraćen snažnim V8 biturbo. Ukupna snaga oba agregata je 500 kW (680 KS), što omogućuje ubrzanje od 0 do 100 km/h za 3,2 sekunde, a najveća brzina je 315 km/h. Kapacitet baterije je 25,9 kWh i omogućuje do 91 km električnog dosega.

Varijante Panamera i Panamera 4 također su dostupne pri lansiranju. Izmjene protoka ubrizgavanja goriva i vremena paljenja optimizirale su performanse njihovog 2,9-litrenog V6 biturbo motora. Sada stvara 260 kW (353 KS). Varijanta Panamera 4, s pogonom na sva četiri točka, ubrzava do 100 km/h za 4,8 sekundi i postiže najveću brzinu od 270 km/h.

Osvježen je i interijer

Ovisno o verziji opreme, imamo 2 ili 3 ekrana smještena na armaturnoj ploči. Sada ekran s digitalnim satovima nalikuje onom koji se nalazi u električnom Porsche Taycanu.

Drugi ekran nalazi se u sredini nadzorne ploče. Međutim, nudi se opcijski treći ekran za suvozača. Zanimljivo, video sadržaje suvozač može gledati i tokom vožnje, jer oni nisu vidljivi s vozačevog sjedala. Naravno, postoji podrška za Android Auto i Apple CarPlay .

Nova Porsche Panamera – koliko košta?

  • Cijene Panamere u Bosni i Hercegovini počinju od 222,640 KM
  • Cijena Panamera 4 kreće od 230.625 KM
  • Cijena najsnažnije Panamere Turbo E-Hybrid kreće od 388,055 KM
VEZANI ČLANCI

KUPUJEMO NOVE