NaslovnicaNovostiTest strugalica leda. Nisu svi proizvodi dobri

Test strugalica leda. Nisu svi proizvodi dobri

Zima je, u našim krajevima nije ista kao i prije tridesetak godina, ali još pokazuje zube s temperaturama ispod nule u jutarnjim satima. Tada će vas zateći i prozori automobila koje treba očistiti.

Njemačka stručna organizacija KÜS, zajedno s Auto Bildom i Carglassom, testirala je osam klasičnih strugalica leda i tri električna modela, prenosi revijaHAK.

Što se metodologije tiče, nekoliko prednjih i stražnjih prozora zamrznuto je preko noći na -21 °C, a zatim je na njima postignut tanki ili debeli sloj leda. Nisu pripremljena samo čista stakla. Čak i ako strugalice dobro rade, male čestice prljavštine ili zrnca pijeska mogu dovesti do ružnih ogrebotina na prozorima prilikom struganja leda. Svaka strugalica morala je proći različite testne scenarije. Zatim su analizirana oštećenja na staklima te su ispitivači ocijenili rukovanje i kvalitetu.

Pobjednik testa s velikom razlikom i ocjenom vrlo dobro je Heyner Snowstar M Pro. Postiže rezultate ne samo na tankim, već i na debelim slojevima leda s izvrsnim performansama struganja. Duljina strugača za led također je idealna za velika vozila zahvaljujući pričvršćenoj metlici. Petexov proizvod postiže slične dobre rezultate s tankim slojem leda, a zaostaje za Heynerom kada je u pitanju debeli led. Međutim, Petex povremeno ostavlja ogrebotine na prljavim prozorima.

Strugalice Auproteca, Kungsa i Michelina postižu osrednji rezultat i ocjenu zadovoljavajuće Auprotec svojom oštricom noža ostavlja brojna oštećenja na staklu tankog leda, ali dobro se nosi s debelim slojem leda. Kungs MID-IS postiže zadovoljavajuće rezultate s tankim slojem leda, ali znatno slabije s debelim ledom, baš kao i njegov veliki brat, Kungs TELE-IS. Zadnje mjesto zauzima Glart s rukavicom, koji je tijekom puknuo na dva dijela. Eisfreund Premium Ice Scraper s rukavicom također je jedan od gubitnika, s jednako lošom ocjenom s lošim reuzltatom s tahnikom slojem leda.

Tri električne strugalice ne zadovoljavaju. Kärcher EDI 4 i 12-voltni strugač za led iz Lescarsa izgledaju slično stroju za poliranje, ali svaki ima rotirajući disk s malim plastičnim oštricama na donjoj strani. Dok Kärcher ima punjivu bateriju, Lescars mora biti spojen na 12-voltnu utičnicu u automobilu. EDI 4 ostavlja veliki broj ogrebotina na blago prljavom staklu. Izvedba Lescara je razočaravajuća. Samo vanjski rubovi plastičnih oštrica probijaju se kroz tanak sloj leda. Treći električni model Goods + Gadgets trebao bi odmrznuti zaleđeno staklo pomoću grijaće zavojnice, što, međutim, dugo traje zbog malog grijaćeg elementa.

S modelima Heyner i Petex najbolje ćete strugati, a rizik od oštećenja vjetrobranskog stakla je najmanji. Premda se mnoge strugalice dobro snalaze s tankim slojem leda, obično ne uspijevaju s debelim slojem leda i u vizualnom pregledu nakon testa vidljivo je mnogo ogrebotina i oštećenja na staklu. Zbog toga bi trebalo provjeriti je li vjetrobransko staklo navečer čisto i trebalo bi ga isprati tekućinom za stakla i obrisati brisačima. Tada je rizik od oštećenja sljedeći dan znatno manji.

Za kraj, testirani su i kutija od CD-a te kreditna kartica. Zbog oštećenja na staklima ti se zamjenski proizvodi ne preporučuju.

Hyundai i30 (2022). Cijena u BiH kreće od 28,490 KM
Izvor
NOVOSTI