NaslovnicaOstale markeDSTest: DS 7 1.5L BlueHDI 130 S&S EAT8 Performance Line Plus -...

Test: DS 7 1.5L BlueHDI 130 S&S EAT8 Performance Line Plus – zaboravi doseg, samo vozi

Prošla su vremena kada je vrhunski model određene marke morala biti limuzina ili sportski automobil. Danas se proizvođači sve više odlučuju za SUV vozila. DS je svoj vrhunski model, novu “sedmicu” na BiH tržištu predstavio u julu prošle godine, a danas nam na sedmodnevno druženje stiže verzija sa dizelskim 1,5 BlueHDI motorom ispod haube i emisijskim standardom: Euro 6,4.

Međutim, krenimo ovaj put straga. Kako bi naglasili da se radi o novom automobilu, ime je promijenjeno iz “7 Crossback” u samo “7”, a na stražnjem poklopcu nalazi se natpis “DS Automobiles”. 

Novi DS7 – Idemo sprijeda

Prednji dio je dobio uzbudljiviji izgled zahvaljujući oštro definisanim prednjim svjetlima, dnevnim LED svjetlima u obliku lepeze i naborima na donjem braniku koji kao da su usmjereni prema maski hladnjaka. Crna pletena maska hladnjaka ima profinjeni oblik i jedinstven izgled.

U ovom dijelu moram skrenuti pažnju na dnevna LED svjetla u obliku lepeze, koja su u predvečerje i po noći “šarmirala” prolaznike i prolaznice.

Novi DS7 – premium SUV iznutra

Nakon ovaranja vrata i ulaska u kabinu odmah primjećujem da su materijali vrlo visoke  kvalitete, kao i njihova ugradnja. Teško je ne primjetiti da marka DS veliku pažnju posvećuje stilskim detaljima. Digitalna instrument ploča s nekoliko načina prikaza također izgleda impresivno. Auto je pun sitnica, i izvana i iznutra.

Iznutra me šarmiraju obloge vrata, sjedišta i tipke. O BRM satu da i ne govorim. Zahvaljujući vanjskim dimenzijama: dužina 4.593 milimetara, širina 1.906 milimetara, visina 1.625 milimetara i međuosovinski razmak od 2738 mm prostor sprijeda je odličan. Taj osjećaj dodatno pojačavaju panoramski stakleni krov i luksuzna crna alcantara sjedišta.

Opet mi privlači pažnju rotirajući BRM analogni sat koji se pojavljuje kada se uključi kontakt. BRM tj. Bernard Richard Manufacture, francuski je proizvođač s preko 25 godina iskustva u industriji. Proizvodnja je ograničena na 2.000 primjeraka godišnje. Njegov vodeći model je GP 44, čija cijena prelazi 15,000 maraka. Većinu BRM kolekcije čine satovi inspirisani automobilskom tehnologijom.

Cijeli kokpit izgleda avangardno, ali nije previše komplikovan – barem ne previše. Osim toga, ima svoj individualni stil. Da, ovdje ćemo pronaći neobična rješenja, ali to su ona na koja se možete naviknuti. Primjer? Tipke za otvaranje prozora smještene na središnjem tunelu. Malu zamjerku imamo na poziciju tipke ručne kočnice koja se nalazi iznad vozačeve tipke za otvarnje prozora.

Tipka za paljenje motora nalazi se na samom vrhu armaturne ploče (malo sam je tražio).Prekidač za podešavanje retrovizora nalazi se na lijevoj strani upravljača (blizu lijevog koljena vozača). Srećom, retrovizori se podešavaju jednom, osim ako auto vozi više ljudi i svako mora namjestiti retrovizor prije vožnje. Međutim, vratimo se tipkama koja su u ovom modelu kao i u prethodno testiranom DS4 mala umjetnička djela. Jasno je da su proizvođaču bili vrlo važni detalji. Sve izgleda skupo.

Svi važniji satovi su digitalni, što naravno ne čudi. Nudi nekoliko tema i sve su dovoljno čitljive. Važno je da je upravljač s fizičkim tipkama veoma jednostavan za korištenje.

S druge strane, središnji ekran je prava baza koja skriva veliki broj funkcija. Međutim, morate se naviknuti na integraciju s klima uređajem. Nezavisna ploča bila bi mnogo lakša za korištenje. Povezivanje s pametnim telefonom putem Apple CarPlay ili Android Auto funkcioniše bežično preko bluetooth konekcije.


Sjedišta u našem testnom primjerku su svjetska liga. Fakat. Vrlo su udobna, pružaju dobru potporu, pružaju širok raspon prilagodbi, a istovremeno imaju veoma atraktivan dizajn. Kako i priliči jednom prestižnom modelu, vozačko sjedište je bilo električno podesivo (moram priznati da mi se sviđa trenutak kada se nakon paljenja motora sjedište pomiče na unaprijed programiranu udaljenost, a nakon gašenja motora se odmiče), radi lakšeg napuštanja automobila. Ovako treba biti u Premium klasi.


Vrhunski kompaktni SUV koji sa ovim paketom dodatne opreme košta 86.054 KM također bi trebao nuditi pristojne uslove u drugom redu. I ovdje jeste tako. Stražnje sjedište je dovoljno dugačko. Prostora ne nedostaje ni za tri odrasle osobe.

Kada smo se već dotakli cijene, istaknimo da cijena osnovnog modela bez opcija na BiH tržištu košta 75.889 KM.

Opet, cijena test modela prema cjenovniku sa opcijama košta 86.054 KM.

Opcije testiranog vozila – šta dobivamo za dodatnih 10,000 maraka:

N9M6 – Bijela Nacre 1.688 KM
D501 – Hands-free otvaranje prtljažnih vrata 994 KM
J5W5 – PAKET DRIVE ASSIST (Active safety brake (AEBS2) sa djelovanjem od 0 –
140 km/h, Vision 360, Sistem za pozicioniranje vozila (HIA), sistem za otkrivanje
vozačeve nepažnje pomoću infracrvene kamere, Adaptivni Stop&Go tempomat,
nadzor mrtvog ugla (BSD), prošireno prepoznavanje saobraćajnih znakova (ETSR),
sistem kontrole pažnje vozača (DAA3) 2.532 KM
J5X1 – PAKET UDOBNOST (Grijana prednja sjedišta, grijano vjetrobransko staklo,
bežično punjenje pametnog telefona) 825 KM
J6CU – PAKET PERFORMANCE (Pomični panoramski stakleni krov sa električno
podesivimsjenilom, uzdužni krovni nosači,otvor klima uređaja u 2. redu s
mogućnošću podešavanja, višeslojna bočna stakla u 1. i 2. redu, motorizirani sat
B.R.M R180 na centralnoj konzoli) 4.126 KM

Idemo dalje:


Prtljažnik možda nije rekordan, ali kapacitet od 555 litara može primiti prtljagu četveročlane, a vrlo vjerovatno i petočlane porodice. Tu nije kraj. Naravno, nasloni se mogu preklopiti, čime će se utovarni kapacitet povećati na 1.752 litre.


Dodatno, tu je i nekoliko funkcionalnosti: nosači, 12V utičnica, dodatna udubljenja, čvrsta polica i dupli pod.

DS7 – šta ga pokreće

Ako se pri kupovini novog automobila susrećete s dilemom koju vrstu goriva točiti u rezervoar, onda niste jedini. Dizelski motori su sve češće “cenzurisani” i polako nestaju iz ponude. Srećom, ne odustaju svi proizvođači od njih, uostalom, mnogima je dizel jedina razumna opcija, naročito u Bosni i Hercegovini.

Zato i nismo bili previše iznenađeni kada smo za testnu vožnju dobili dizelski motor BlueHDI, zapremine 1.500 cm3, snage 130 KS i maksimalnog okretnog momenta od 300 Nm, koji se postiže pri 1.750 o/min, zapremine rezervoara goriva 55 l.

Motor je povezan sa 8 stepenim automatskim mjenjačem kojim se upravlja pomoću elegantne poluge na središnjoj konzoli.

Uprkos zahtjevnom putovanju, prosječna potrošnja iznosila je 5,0 litara na 100 km.

Dodatna mirna vožnja čak je proizvela i potrošnju od 3,9 litara na 100 km, čime se DS7 dizel približava potrošnji hibrida.

Novi DS7 – vožnja

Nakon što sam se smjestio na vozačevo mjesto, primjetio sam da se sjedi visoko, a taj osjećaj visokog položaja ne prestaje čak ni kad se sjedište spusti što je više moguće.

Imao sam vrlo dobar pogled na cestu. Automobil je išao naprijed glatko i tiho, a osmostepeni automatik neprimjetno je mijenjao brzine.

Snažniji pritisak na papučicu gasa rezultovao je smanjenjem prijenosnog omjera, što je bilo dovoljno da prestignem auto ispred sebe.

Osim toga, vozač ima tri načina vožnje koje odabire tipkom, uključujući Eco, Normalno i Sport, koji mijenjaju karakteristike ovjesa i upravljanja. Upravo sam odabirom načina vožnje Sport primjetio da je DS prošvercao malo sporta u svoj SUV s dizel motorom. U načinu rada Sport reakcije na gas su brže, motor se brže vrti, a automobil je tvrđi. Opet odabirom načina Eco je ekonomičniji.

Kada je riječ o asistentima, na cesti odlično rade adaptivni tempomat i asistent za održavanje voznog traka s automatskom korekcijom vožnje.

Što se tiče elektroničkih asistenata, u našem testnom DS7 smo dobili PAKET DRIVE ASSIST tj.: Active safety brake (AEBS2) sa djelovanjem od 0 -140 km/h, vision 360, sistem za pozicioniranje vozila (HIA), sistem za otkrivanje vozačeve nepažnje pomoću infracrvene kamere, adaptivni Stop&Go tempomat, nadzor mrtvog ugla (BSD), prošireno prepoznavanje saobraćajnih znakova (ETSR), sistem kontrole pažnje vozača (DAA3)

Novi DS7 – Koliko košta

Predstavljena konfiguracija motora i opreme košta 86,054 KM

Ako neko želi osnovnu verziju, potrošit će 75,889 maraka.

Novi DS7  – savršen za duga putovanja

Vrhunski kompaktni SUV ne mora biti isključivo njemačkog ili engleskog porijekla. Francuzi su pokazali da se možete izdvojiti iz mase. Što se tiče motora, sigurnosti i opreme, novi DS 7 nije inovativan, ali je moderan i dobro promišljen. Upravljanje je dobro, a spoj komforne i ekonomične vožnje sa dizelom ispod haube pruža jedinstveno iskustvo. I zato, zaboravi doseg, samo vozi……

Tehnički podaci:
Motor 1.5L BlueHDI
Maksimalna snaga 130 KS pri 3.750 o/min
Maksimalni obrtni momenat 300 Nm pri 1.750 o/min
Potrošnja goriva 5,5 l/100 km (WLTP)
Emisija CO2 144 g/km
Emisioni standard Euro 6,4
Masa vozila 1661
Performanse
Maksimalna brzina 195 km/h
Ubrzanje od 0 do 100 km/h 10,9 s
Dimenzije
Dužina 4.593 mm
Širina 1.906 mm
Visina 1.625 mm
Međuosovinsko rastojanje 2.738 mm
Zapremina rezervoara 55 l
Zapremina prtljažnika 555 – 628 l
Akcijska cijena testiranog vozila 75.889 KM
Cijena osnovnog modela 86.054 KM

 

DS 7 PERFORMANCE LINE PLUS 1.5L BlueHDI 130 S&S EAT8

SERIJSKA OPREMA

SIGURNOST:

 • Set za popravak guma
 • Detektor niskog pritiska u gumama
 • ABS, AFU, ESP i REF
 • Sistem za pomoć pri kretanju na uzbrdici – Hill Assist
 • TSC – sistem za kontrolu stabilnosti vozila prikolice preko ESP
 • Elektronsko upravljani servovolan
 • Volan podesiv po visini i dubini
 • Kromirane ručice za mijenjanje brzina iza volana (EAT8)
 • Prekidač za biranje ADAS za volanom
 • Automatski mjenjač: posebna ručica sa dodatkom od sirove kože
 • Dugme (Start&Stop) za pokretanje motora između ventilacijskih otvora na središnjoj konzoli
 • Električna parking kočnica
 • Zračni jastuk za vozača i suvozača
 • Bočni sigurnosni jastuci za putnike u 1. redu
 • Zavjesasti sigurno sni jastuci za putnike u 1. i 2. redu
 • ISOFIX na stražnih bočnih sjedalima
 • Tempomat i limitator brzine vozila
 • Sistem za otkrivanje vozačeve nepažnje (DAA3)
 • Sustav nadzora mrtvih kutova (BSD)
 • Proširjeno prepoznavanje prometnih znakova i preporuka o ograničenju brzine
 • Active safety brake (AEBS3) sa djelovanjem od 0 – 140 km/h
 • Aktivno upozorenje o nenamjernoj promjeni vozne trake (LKA)
 • Kamera za pomoć pri vožnji unazad

SPOLJAŠNOST:

 • 19” felge od lake legure SILVERSTONE
 • Središnji ukrasni poklopac kotača crvena Carmin s logotipom DS
 • Crni okviri stakla
 • Prednja maska u sijajnoj crnoj boji
 • DS Wings na prednjoj masci u crnoj boji
 • Logo DS na poklopcu motornog prostora sa uzorkom DS Performance Line
 • Metalni pragovi vrata u 1. redu
 • Dodatno zatemnjena zadnja bočna stekla in steklo na prtljažnih vratih
 • Uzdužni krovn nosači u svetlečoj crnoj boji

VIDLJIVOST:

DS 7
 • Unutrašnji fotosenzibilni retrovizor bez okvira
 • Automatsko uključivanje dnevnih svjetala
 • LED prednji farovi
 • Automatsko prebacivanje između kratkih i dugih
  svjetala (Highbeam Assist)
 • LED dnevna svjetla integrirana u prednji odbojnik
 • Zadnja svjetla 3D Full LED sa kaskadnim LED
  pokazivačima smjera
 • LED treće stop svjetlo
 • Automatski brisači sa senzorom za kišu

  UNUTRAŠNJOST I UDOBNOST:

 • Unutrašnjost Bastille Bronze Harmony (od tkanine)
 • Multifunkcijski volan od kože sa kromiranim izbornim
  kotačićem
 • Otključavanje i pokretanje vozila bez ključa
 • Automatski dvozonski klima uređaj – tri načina: Soft/Normal/Fast
 • Središnja konzola sa dovodom zraka v 2. redu
 • Prikaz vanjske temperature
 • Filter za neprijatne mirise: filter protiv peludi + filter s aktivnim ugljem
 • Putno računalo
 • Sjenila sa ogledalom i LED rasvjetom u 1. redu
 • Hlađen pretinac ispred suvozača
 • Zatvoreni pretinac na središnjoj konzoli ispred ručice za mijenjanje brzina sa područjem za povezivanje
 • Dvostruki držač za čaše na središnjoj konzoli iza ručice za mijenjanje brzina
 • Full LED unutrašnje osvjetljenje
 • Full LED osvjetljenje unutrašnjih kvaka na vratima
 • Full LED osvjetljenje prostora za noge
 • Središnji naslon za ruke
 • Mogućnost preklapanja naslona zadnjih sjedala iz
  prtljažnog prostora
 • Aluminijski sklop pedala i oslonac za noge
 • Tepisi DS Performance Line sprijeda i straga
 • Središni naslon za ruke u 2. redu i otvor za skije
 • Unutrašnjost u kombinaciji koža/Alcantara
 • Multifunkcijski volan DS Performance Line od perforirane kože i kontrastnim šavovima sa
  kromiranim izbornim kotačićem
 • Centralni dio komandne ploče i predio vrata u alkantari sa šavovima
 • Multifunkcijski volan i kožni poklopac vazdušnogjastuka, sa kromiranim izbornim kotačićem
 • Električno podesivo vozačevo i suvozačevo sjedalo: po dužini, visini i nagibu 4-smjerno pneumatsko podešavanje potpore u lumbalnom dijelu za vozača i suvozača
 • Funkcija memorije vozačevog sjedišta (uključeni vanjski retrovizor i kontrola klime)
 • 4-smjerno podesivi nasloni za glavu ugrađeni u sjedalo vozača i suvozača

  MULTIMEDIA:

 • 12,3-inčna digitalna instrument ploča
 • 12-inčni HD ekran na dodir sa kapacitativnom
  tehnologijom
 • Multimedijski sistem s navigacijom (IVI)
 • DS e-Call
 • 1x osvijetljeni priključak 12 V
 • 1x priključak USB
 • 2x USB na središnjoj konzoli straga
 • 12 V priključak u teretnom prostoru
 • RADIO AM/FM/Digitalni radio DAB+
 • 8 zvučnika
 • USB/AUX
 • Bluetooth
 • Bezžični Mirror Screen (Android Auto, Apple Carplay)

  OPCIJE

 • N9M6 – Bijela Nacre 1.688 KM
 • D501 – Hands-free otvaranje prtljažnih vrata 994 KM
 • J5W5 – PAKET DRIVE ASSIST (Active safety brake (AEBS2) sa djelovanjem od 0 – 140 km/h, Vision 360, Sistem za pozicioniranje vozila između voznih crta (HIA), Sistem za otkrivanje vozačeve nepažnje pomoću infracrvene kamere, Adaptivni Stop&Go tempomat, Nadzor mrtvog kuta (BSD), Prošireno prepoznavanje saobraćajnih znakova (ETSR), Sistem kontrole pažnje vozača (DAA3) 2.532 KM
 • J5X1 – PAKET UDOBNOST (Grijana prednja sjedala, Grijano vjetrobransko staklo, Bežično punjenje pametnog telefona) 825 KM
 • J6CU – PAKET PERFORMANCE (Pomični panoramski stakleni krov sa električno podesivim
  sjenilom, Uzdužni krovni nosači, Otvor klima uređaja u 2. redu s mogućnošću podešavanja,
 • Višeslojna bočna stakla u 1. i 2. redu, Motorizirani sat B.R.M R180 na središnjoj konzoli) 4.126 KM

  CIJENA OSNOVNOG MODELA BEZ OPCIJA: 75.889 KM

  CIJENA TEST MODELA PREMA CJENOVNIKU SA OPCIJAMA: 86.054 KM

VEZANI ČLANCI

KUPUJEMO NOVE