NaslovnicaNovostiTeslin "autopilot" nije prepoznao voz. Vozač se jedva spasio (video)

Teslin “autopilot” nije prepoznao voz. Vozač se jedva spasio (video)

Jednog vlasnika Tesle taj sistem je umalo koštao života, jer automobil sa uključenim načinom vožnje FSD (Full Self-Driving), nije prepoznao nailazak na pružni prelaz, gdje se u tom trenutku nalazio teretni voz.

Automobil je prema pruzi išao kao da se ništa ne događa, bez usporavanja se približavao jurećem vozu, pa je vozač, srećom svjestan situacije, u posljednjem trenutku preuzeo kontrolu i naglo skrenuo, prenosi b92.net

Dramatični snimak je ovaj vozač objavio na društvenim mrežama, u želji da dodatno upozori vlasnike Tesli da ih taj automobil neće baš uvijek i svuda 100 odsto bezbjedno autonomno voziti.

U Tesli priznaju da u slučajevima poput ovog, kad su uslovi u saobraćaju nešto teži, a vidljivost smanjena (ovdje zbog magle) treba biti posebno oprezan i izbjegavati FSD.

U slučaju njegovog korištenja, vozač u svakom trenutku mora biti spreman da preuzme kontrolu, baš kao što je to učinio i ovaj, pa i dalje nije sasvim jasno kako opravdavaju činjenicu da im se sistem zove “potpuno samostalna vožnja”.

Mnogi smatraju da je zapravo riječ o sistemu pomoći vozaču, odnosno autonomiji nivoa 2, zbog čega se već i vode brojni sudski procesi,

VEZANI ČLANCI

KUPUJEMO NOVE