Svjetla Audija A6 e-tron prikazivat će sliku kao u kinu za vrijeme punjenja

41

Na kineskom sajmu automobila u Šangaju, Audi je predstavio novi konceptni model izgrađen na PPE platformi sa senzacionalno kratkim vremenom punjenja i nevjerovatnom rasvjetom. Tokom nadopunjavanja energije bit će moguće projektovati slike na zid.

Audi A6 e-tron

Koncept Audi A6 e-tron pokazuje kako će izgledati poznati model, ali temeljen na novoj platformi PPE (Premium Platform Electric) koja je namijenjena isključivo električnim automobilima. Međutim, to nije isti dizajn kao onaj koji se koristi u Porscheu Taycanu ili e-tronu GT.

PPE je potpuno nov i prvi serijski automobili izgrađeni na njemu pojavit će se tek sredinom 2022. Također se očekuje da će se koristiti u manjim električnim modelima, uključujući SUV-ove, zahvaljujući većoj “fleksibilnosti” u dizajnu vozila s višim razmakom od tla.

Audi A6 e-tron

Limuzina s Sportbackovom karoserijom dugačka je 4,96 metara, široka 1,96 i visoka 1,44 metra. Elegantan je i dinamičan u isto vrijeme, a vrlo je koristan za električara. Važno je da će u proizvodnju ići gotovo nepromijenjen.

Impresivno osvjetljenje

Treba naglasiti svjetla u LED tehnologijz Digital Matrix, koja vam omogućuje konfigurisanje grafike dnevnih svjetala. S druge strane , duga svjetla mogu prikazati gotovo sve slike na zidu ispred automobila, kao u kinu, što može biti korisno tokom punjenja.

Bočno svjetlo može prikazati poruke i simbole upozorenja ostalim učesnicima u saobraćaju. Naravno, sve će to ići u proizvodnju ako je homologaciju i bude prilagođeno odgovarajućim propisima.

Audi A6 e-tron

I izvedba je sjajna

Dva quattro elektromotora pružaju maksimalnu snagu od 350 kW (476 KS) i maksimalnih 800 Nm okretnog momenta. Ovi parametri omogućuju limuzini da ubrza do 100 km / h za manje od 4 sekunde.

Audi A6 e-tron

Također možete vrlo brzo napuniti bateriju od 100 kWh, koja treba pružiti domet od 700 km, u skladu sa WLTP standardom. Tehnologija brzog punjenja od 800 V omogućit će vam punjenje baterije za 10 minuta kako biste osigurali dodatnih 300 km dometa. Zahvaljujući maksimalnoj struji punjenja od 270 kW, punjenje baterije od 5 do 80 posto. očekuje se da traje manje od 25 minuta.

Vrlo dobre performanse automobila i jednako impresivne “performanse” baterije zamagljuju funkcionalne razlike između električnog automobila i motora s unutrašnjim sagorijenjem. Zahvaljujući tome, kupci Audija, baš kao i Porsche Taycana, trebali bi se uvjeriti u takve automobile i shvatiti da među njima nema razlike u upotrebi.