NaslovnicaNovostiRenault Austral zamijenit će Kadjar. Premijera 8. marta

Renault Austral zamijenit će Kadjar. Premijera 8. marta

Renault je najavio lansiranje novog SUV-a u svojoj gami, koji će vjerojatno zamijeniti Kadjar. Riječ je o potpuno elektrificiranom modelu pod nazivom Austral. Vezan je za Nissan Qashqai i ići će u Evropu.

Renault Austral

Dizajn automobila sugeriše na veći Koleos, ali će u praksi zamijeniti Kadjar. Renault Austral je kompaktni crossover izgrađen na CMF-CD3 platformi koju je pripremila alijansa Nissan-Renault.

Njegova glavna karakteristika je puna elektrifikacija, što međutim ne znači da neće biti verzije motora s unutrašnjim sagorijevanjem. Postojat će hibridne verzije, i potpuni hibridi i blagi hibridi u kombinaciji s 1.2 TCe (48 V) i 1.3 TCe (12 V) motorom, odnosno u praksi varijante s sagorijevanjem do cca 200 KS. Poanta je da svaka varijanta motora treba biti barem elektrificirana.

 

Automobil se trenutno testira prije premijere koja će se održati 8. marta. U Bosni i Hercegovini Renault Kadjar nije dobio veliku pažnju, iako je u Evropi jedan od vodećih u svom segmentu. Možda će Austral-ski dizajn, koji podsjeća na novi Renault Megane, potaknuti zanimanje za novi francuski crossover???

VEZANI ČLANCIKUPUJEMO NOVE