Na holandskim autocestama prije točno godinu dana završen je prelazak sa 130 km/h na 100 km/h maksimalne brzine vožnje. Tada se brzina na autocestama naravno smanjila, ali čini se da Nizozemci voze još sporije od toga. Flitsmeister (holandska mobilna aplikacija za Android i iOS koja upozorava svoje korisnike na kamere i druge prometne prepreke) je izračunao kolika je prosječna brzina na nekoliko ruta nakon donošenja te odluke i došao do zaključka da se vozači prilično drže novog pravila i da su od tada čak i malo usporili.

Na autocesti A2 Vianen-Den Bosch, prosječna brzina pala je sa 106 km/h u martu i aprilu prošle godine na sadašnjih 104 km / h. Prosječna brzina smanjila se i na tri od četiri druge mjerene rute: na A27 Utrecht-čvor Eemnes sa 107 na 105 km/h, na A28 Groningen-Assen ostala je 105 km/h, na A12 De Meern-Haag prosječna brzina pala je sa 104 na 103 km/h dok je na A4 Leimuiden-Schiphol brzina pala s 99 na 93 km/h.

Holanđani su očigledno poslušan narod. Razmišljanja nekih stručnjaka da će vozači biti mnogo brži od ograničenja nisu se pokazala tačnima. Oko 15 posto vozača aktivno koristi aplikaciju Flitsmeister.
Izvor