NaslovnicaNovostiHyundaiNova Hyundai Kona (2023). Cjenovnik, tehničke karateristike, verzije

Nova Hyundai Kona (2023). Cjenovnik, tehničke karateristike, verzije

Potpuno novi Hyundai Kona ugledao je svjetlo dana. Druga generacija ovog modela je narasla i promijenila izgled. Saznajte više o ovom automobilu.

Hyundai Kona je na tržištu debitovao 2017. Ovaj urbani crossover dostupan je s tri vrste pogona (benzinski, hibridni i električni) i jedan je od najvećih bestsellera korejske marke u Evropi – prošle je godine našao put do gotovo 110.000 kupaca, a po popularnosti je drugi iza Tucsona. No Hyundai ne namjerava “spavati na lovorikama” te je samo dvije godine nakon predstavljanja osvježene Kone predstavio potpuno novu generaciju svog gradskog SUV-a.

Nova Hyundai Kona (2023) – vanjski izgled

Hyundai Kona druge generacije osjetno je veća od prethodnog modela, dimenzijama se puno bolje uklopila u međuprostor Bayona (418 cm) i Tucsona (450 cm). Korejski SUV u najnovijem izdanju mjeri 435,5 cm dužine (+15 cm) i 182,5 cm širine (+2,5 cm), a međuosovinsko rastojanje mu iznosi 266 cm (+6 cm). Izgled automobila također se radikalno promijenio. Novi model se ne može zamijeniti sa svojim prethodnikom. Isklesana silueta Kone podsjeća na malo smanjenu verziju Tucsona, dok prednji dio sa svjetlosnom trakom pune širine podsjeća na monovolumen Staria. Na stražnjoj strani nalazi se i uska LED traka.

Kao i kod prve generacije, verzije motora nove Kone značajno se razlikuju jedna od druge . EV varijanta ima “pixel” umetke u prednjem i stražnjem braniku i 19-inčne aluminijske felge s dizajnom koji je ekskluzivan za ovu varijantu. Benzinske i HEV verzije dobile su složenije branike i crne lukove točkova. S druge strane, sportska N Line varijanta odlikuje se, između ostalog, veći usisnik zraka u prednjem braniku, krovni spojler, dvostruki ispušni otvori i posebne 19-inčne aluminijske felge.

Nova Hyundai Kona (2023) – unutrašnjost

Kako se navodi u saopštenju za medije, nova Hyundai Kona nudi prostraniju kabinu, a putnici straga sigurno će cijeniti ravnu podnicu, bez visokog središnjeg tunela kao kod prethodnika. Kokpit je usredotočen na vozača, a njegov dizajn treba smatrati prilično tradicionalnim. Naravno, imamo dva ekrana s dijagonalom od 12,3 inča svaki, ugrađena u jednu staklenu ploču, ali ima mjesta i za fizičke tipke i prekidače. Zanimljivost je i smještaj poluge za odabir smjera vožnje uz stup upravljača.

Nova Hyundai Kona (2023) – motori

Korejski proizvođač zasad ostaje vrlo rezervisan kada je riječ o detaljima o ponudi motora. Poznato je tek da će kupci na izbor imati tri vrste pogona – benzinski, hibridni i električni. U slučaju prve varijante vjerojatno biste trebali očekivati ​​1.0 T-GDI i 1.5 T-GDI motore (moguće uz podršku 48V blagog hibridnog sistema).

Potpuni hibrid će najvjerojatnije biti isti kao novi Kia Niro HEV. Riječ je o pogonskom sistemu koji se sastoji od atmosferskog 1.6 GDI motora, elektromotora i DCT mjenjača s dvostrukim kvačilom. EV varijanta također bi trebala biti identična Niru, što znači pogon od 204 konjske snage i baterija od 64,8 kWh .

Nova Hyundai Kona (2023) – cijena

Hyundai još nije otkrio datum dolaska nove Kone na tržište, ali je obećao da ćemo više informacija o ovom automobilu dobiti u narednim mjesecima. Međutim, ništa ne stoji na putu preliminarnog “pretpostavljanja cijena”.

Cjenik trenutnog modela na BiH tržištu iz 2022. počinje od 39.990 KM, dok cijene većeg Tucsona počinju od 52.900 KM. Uzimajući u obzir vrlo dinamičnu situaciju na tržištu novih automobila, može se pretpostaviti da će u vrijeme svog debija druga generacija Hyundai Kona koštati približno 49,000 KM.

Pogledajte cjenik trenutne generacije Hyundai Kona na BiH tržištu

Uz kupovinu nove Hyundai Kona, uračunata je i garancija u trajanu od 5 godina uz neograničen broj kilometara, kao i garancija mobilnosti na teritoriji Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Srbije i Crne Gore u slučaju nepredviđenih poteškoća s vozilom.

VEZANI ČLANCI
KUPUJEMO NOVE