Prva generacije Kuge privlačila je dinamičnim izgledom i voznim osobinama koje su podigle standarde u SUV segmentu. Praktičnosti i opremljenost bili su aduti drugog izdanja, a treće, koje uskoro stiže na tržište, najavljuje početak masovne elektrifikacije Fordovih modela. Naime uz tradicionalne benzinske i dizelske verzije, Kuga na tržište dolazi u mild, plug-in i klasičnom hibridnom izdanju. No, nije samo ponuda narasla. Novo izdanje Kuge duže je 9 cm (ukupno 461), šire za 4,5 (188), a za 2 cm povećan je i razmak među osovinama (271) kako bi se putnicima straga ponudilo više prostora.

U potrazi za boljom aerodinamikom (što je uticalo i na linije karoserije) krovna linija spuštena je za 2 cm, ali uz ukupnih 166 to ne bi trebalo izazvati manjak prostora u visinu. Prtljažnik je prema najavama 10-ak litara većeg obujma u odnosu na prethodnika, a zahvaljujući kliznoj stražnjoj klupi, kapacitet mu se može povećati za 70 litara. Povećanja dimenzija nisu utjecala na težinu Fordovog SUV-a koji je zahvaljujući novoj globalnoj platformi C2 prosječno 90 kg lakši od svog prethodnika. Istodobno povećana je otpornost na uvijanja u korist upravljivosti i učinkovitosti.

Najelektrificiraniji Ford ikad, nudi čak tri različita hibridna rješenja; mild, plug-in i klasični osmišljeni su za smanjenje potrošnje koja je prema tvorničkim podacima u prosjeku smanjena za 28 posto. Ulazna verzija hibridnog asortimana bit će Kuga EcoBlue Hybrid s 2.0 turbodizelskim motorom sa 150 KS koji podržava 48V sa sistemom nazvanim Bisg. Potonji se sastoji od alternatora s remenom koji obavlja i funkciju pokretača dizelskog motora, a pruža i pogonsku podršku četverocilindričnom dizelu tijekom nekih faza vožnje. Klasična izvedba Ford Kuga Hybrid oslanja se na četverocilindrični 2,5-litreni benzinski motor s Atkinsonovim ciklusom u kombinaciji s elektromotorom (generatorom), litij-ionskim baterijama i automatskim mjenjačem. Verzija koja se na tržištu očekuje ove godine najavljena je s pogon na prednju ili na obje osovine. Kapacitet baterije, ukupna snaga, kao ni autonomija na struju nisu otkriveni, ali je najavljena prosječna potrošnja od 5,6 l/100 km. Plug-in verzija koristiti isti 2,5-litreni benzinac koji potpomognut elektromotorom vozaču na raspolaganje stavlja ukupno 225 KS, a baterija od 14,4 kWh prema tvorničkim deklaracijama omogućit će više od 50 km vožnje na struju, te prosječnu potrošnju od 1,2 l/100 km. Iz ponude neće izostati ni klasični dizelski (1.5 sa 120 KS i 2.0 sa 190), te benzinski (1.5 sa 120 ili 150 KS) motori. Benzinski 1.5 opremljen je sistemom deaktiviranja jednog od 3 cilindra u fazama vožnje s djelomičnim opterećenjem, a u ponudi je i automatski mjenjač koji između 8 dostupnih stepeni prijenosa onaj pravi odabire i na osnovi nagiba ceste.

Uz dorade na sistemu napajanja, smanjenju trenja i novoj generaciji turbo punjača, prema tvorničkim podacima dizelskih 190 konja troši 5,9 l/100 km, 1.5 (120 KS) će se zadovoljiti s 5,1, dok je prosječna potrošnja benzinskog sa 150 KS 6,6 l/100 km.

Novu generaciju Kuge prate i moderne tehnologije za povezivanje, ali i sigurnost. Uz prilagodljivi tempomat koji uključuje Stop&Go funkciju, prisutni su i sustavi za održavanje vozne trake, autonomno kočenje, upozorenje na pogrešan smjer, te prilagodljiva prednja svjetla. Među opcijama je head-up displej, a kod bolje opremljenih verzija klasične instrumente zamijenit će digitalni zaslon dijagonale 12,3”. Multimedijalni sistem (zaslon 8”) uz već uobičajene funkcije (navigacija, povezivanje telefona…) pruža i WiFi povezivanje za čak 10 uređaja, a omogućuje i daljinsko upravljanje određenim funkcijama automobila.

Ford Store u Tuzli predstavio novu Kugu, Pumu i Ranger Raptor

Jučer je Ford Store u Tuzi promovisao novitete koji su upravo stigli na bh. tržište i to Ford Kuga, Puma i Ranger Raptor.

Nova Ford Kuga

„Pred Vama su zaista izvrsni Ford automobili. Gradski, porodični, luksuzni,snažni, sportski, ali i oni koji na terenu pomažu našim vatrogascima, bolničarima, prevoznicima, rudarima, i oni koji čuvaju Vaš biznis.“ Istakla je Ermina Bavčić, Marketing Manager kompanije Grand Automotive iz Sarajeva, generalnog uvoznika Ford automobila za BiH.

Nova Ford Kuga

Promocije je upriličena u Fordovom salonu u Tuzli za ograničen broj novinara i gostiju.
Obzirom da nije bilo moguće pozvati sve drage prijatelje i poslovne partnere, u doba pandemije, cjelokupna promocija je imala Live stream izvedbu koju možete pogledati na Facebook stranici FordBiH:

Jasmin Mešić iz kompanije Remex Tuzla istakao je kako je velika čast i zadovoljstvo što je novi model Ford Kuge, predstavljen upravo u Tuzli.

PROMOTIVNA PONUDA ZA PRVE KUPCE:

Nova Ford Kuga

U Remexu su istakli i aktuelnu prodajnu akciju za Ford novitete koja podrazumijeva popuste od 2.000 do 4.000 konevrtibilnih maraka na sve modele vozila. Posebna akcija za novu Ford Kugu ST Line X podrazumijeva popust od 8.000 KM u promotivnom periodu, kao poklon prvim kupcima ovog modela.

Fordove novitete možete isprobati i ocijeniti sami, zakazivanjem testne vožnje u Ford Store-u u Sarajevu putem telefona 033 558 830 ili e-mailom info@grandautomotive.ba .

Sve informacije, ponude i detalje o Ford modelima možete zatražiti kod Ford ovlaštenih partnera u Sarajevu, Tuzli, Banja Luci i Bijeljini.