NaslovnicaNovostiFordNapravio Ford koji može postići 500 km/h. Vozi ga svaki dan

Napravio Ford koji može postići 500 km/h. Vozi ga svaki dan

Pa, imamo novi, najbrži auto. To u ovom slučaju ne znači da je auto serijski, ali ipak je riječ o Fordu GT, a ne o raketi s nacrtanim farovima.

Teoretski, najbrži cestovni automobil na svijetu je Chiron Super Sport 300+, koji je 2019. ubrzao do 490 km/h. No, čini se da Bugatti mora priznati superiornost neuglednog Forda Johnnyja Bohmera.

Automobil prikazan na gornjoj fotografiji godinama je jedan od najbržih cestovnih automobila na svijetu. Bohmer ga je kupio 2006. s jasnom namjerom – želio je stvoriti vozilo sposobno probiti granicu od 300 mph.

Automobil je doživio mnoge modifikacije tokom godina. Jedno znamo sigurno – radi se o vraški brzom stroju, što je nedavno dokazano tokom testiranja u Svemirskom centru Kennedy na Floridi.

Bohmer je otišao tamo testirati novi kontroler motora i pokušati oboriti još jedan rekord. Misija je bila uspješna. Automobil je išao 310,8 mph ili 500,1 km/h ako želite. Ovo je nevjerovatan rezultat koji osigurava titulu najbržeg cestovnog automobila na svijetu.

Valja napomenuti da je predstavljeni GT odobren za saobraćaj. I ne samo to – još uvijek ima klima uređaj, električne podizače prozora i audio sistem. To su opcije koji će svakodnevnu upotrebu zasigurno učiniti ugodnijom. Iako zvuči apsurdno, Bohmeru se dogodi da rekordni GT vozi u kupovinu ili po djecu iz škole.

VEZANI ČLANCI
KUPUJEMO NOVE