Lexus predstavlja svoju viziju električnog vozila budućnosti pretočenu u koncept LF-30 Electrified koji je osnova dizajna za 2030.
Japanski premium je u Tokio na tamošnji salon doveo koncept vozila budućnosti koje poštuje aktualne trendove elektrifikacije i autonomne vožnje, ali i zadržava pojam užitka u vožnji. Prvi električni Lexus dolazi već idućeg mjeseca, a potom će elektrifikacija proći kroz cjelokupnu gamu.
Kod ovog koncepta najviše oduška dali su si dizajneri koji su odlučili drastično izmijeniti klasičan pojam automobila, vizualno, ali i po pitanju upotrebljivosti. Zaštitni znak Lexusa, tzv. “vreteno” prisutno je obrisima vozila, dok se unutra krije najnaprednija tehnologija. Primjera radi, neprozirnost bočnih prozora je moguće slobodno podešavati, a boja čeone površine vozila i svjetlosni uzorci otkrivaju izvana je li vozilo u svom normalnom ili u autonomnom načinu rada.
Inovativna unutrašnjost nosi prednosti tehnologije autonomne vožnje, nanovo oblikovano vozačko mjesto i druga poboljšanja. Ugodniji i prilagodljiviji interijer teško je zamisliti, a pritom Lexus uvodi i tradicionalne japanske materijale.
Petmetarski koncept teži svega 1.750 kg, a s baterijama kapaciteta 110 kWh ima doseg od 500 km. 100 km/h ima za 3,8 sekundi, vozi do 200 km/h, a kompatibilan je s punjačima snage od 150 kW. Maksimalna snaga pogona je 400 kW, a okretni moment 700 Nm.
Izvor