Imena automobila nisu samo slučajne riječi, zbirka brojeva ili slova. U nekim slučajevima iza naziva modela stoji historija, naslijeđena ili skrivena poruka. Šta mogu značiti “imena” pojedinih automobila?

Imena automobila su često brojevi, kratice, simboli. Međutim, neke marke svojim modelima daju “imena”. To su još uvijek imena, ali ona koja odražavaju karakter određenog automobila, njegovu svrhu, duh ili pretpostavke marke. Jedan od takvih primjera je raspon modela SKODA. Ovdje nijedno ime nije slučajno.

Kodiaq – medvjed s Aljaske

SKODA Kodiaq najveći je SUV u proizvodnoj paleti. Ima veličinu, opcijski pogon na sva četiri točka, a u unutrašnjost može primiti do sedam ljudi. Čvrst dizajn ogleda se u nomenklaturi. Ovaj model svoje ime duguje medvjedima Kodiak koji žive na Aljasci, na otoku Kodiak. To je podvrsta smeđeg medvjeda koji je, uz polarnog medvjeda, najveći živi grabežljivac. Stojeći na stražnjim nogama visok je oko tri metra i težak do 700 kilograma. Unatoč ogromnoj veličini, medvjedi Kodiak imaju izuzetno nježnu narav. Mogli biste čak reći da su nepovjerljivi i vrlo ih je lako uplašiti. U njima nema smisla tražiti agresiju ili instinkt grabežljivca.

Ako je netko ikada imao priliku voziti SKODA Kodiaq, sigurno će primijetiti ove analogije. Unatoč svojoj veličini, Kodiaq je intuitivan i praktičan automobil koji je savršen za svakodnevni život. Bez obzira krećemo li se gradom, idemo li na izlet ili planinarenje, on je savršen pratilac putovanja.

Karoq – automobil ili strelica?

Nije slučajno da je ime Karoq slično imenu većeg brata Kodiaq, koji se na tržište pojavio nešto ranije. Prvi veliki SUV marke vrlo je toplo primljen na tržištu, unatoč činjenici da vrijeme u Kodiaqu na Aljasci vjerojatno nije najtoplije. SKODA je stanovnicima grada odlučila povjeriti ideju o imenu novog modela.

Bilo je mnogo ideja. Od pomalo trivijalnih, poput kraljevskog lososa, plamena, do misteriozno zvučnih Aqiaqa ili Hoaqkoaqa. Stanovništvo je glasalo! Ali ime Karoq nije samo rezultat kreativnosti jednog od stanovnika Aljaske. Na jeziku naroda Alutiiq, riječ “kaa'raq” znači automobil. Inuiti, nadahnuti logom marke, također su predložili riječ “ruq”, što znači strelica. Tako su stanovnici malog grada na otoku Kodiaq smislili ime kompaktnog SUV-a SKODA.

Kamiq – pogodan za svaku situaciju

Ne treba dugo tražiti vezu između modela Kodiaq i Karoq. Dakle, kad se treći brat trebao pojaviti u porodici SUV-ova, bilo je jasno da to ime mora biti u skladu s ostala dva. Također je trebao odražavati karakter najmanjeg SUV-a – svestranost i sposobnost prilagođavanja okolnostima, tako potrebnim u svakodnevnom životu. Inuiti iz sjeverne Kanade i Grenlanda ponovno su priskočili u pomoć. Možda ne osobno Inuiti, već njihov jezik. Riječ “kamiq” znači sposobnost prilagođavanja bilo kojoj situaciji.

Može se pretpostaviti da rasprava o prihvaćanju ovog imena u sjedištu SKODA-e nije dugo trajala. Kodiaq, Karoq, Kamiq – porijeklo svakog od ovih imena povezano je sa sjeverom, aljaskom hladnoćom i upornošću lokalnih stanovnika. Riječ Kamiq također savršeno odražava karakter najmanjeg SUV-a iz Mlade Boleslava. Neka vas ne zavara veličina. Kamiq je savršen u urbanoj džungli, na dugim rutama, pa čak i izvan asfaltiranih staza.

Enyaq – duh budućnosti

Najnoviji model u SKODA asortimanu je Enyaq. Savremeni SUV s električnim pogonom jača poziciju marke na tržištu i istodobno joj omogućuje hrabar korak u budućnost. Budući da budućnost automobilske industrije pripada elektrificiranim modelima. Prošla su vremena kada su električni automobili značili samo gradske automobile. Danas čak i veliki porodični terenac s pogonom na sva četiri toka može raditi samo na struju.

Zašto Enyaq? Ime modela dolazi od irskog imena Enya, što znači “izvor života”. Ovo ime ima keltske korijene i njegovo izvorno značenje je također “suština”, “duh”. Izvor života, a samim tim i budućnosti. Ne samo pojedinci, već i cijelo društvo i svijet oko nas. Enyaq je vrlo važan model za SKODA jer otvara vrata budućnosti. Pokazuje kako će automobilska industrija izgledati u budućnosti i kako počinje izgledati danas.

Octavia – osmo čudo marke

Sofisticirana i prikladna imena modernih SKODA modela nisu novost u historiji marke. Kad pogledamo modele s dugom historijom, možete vidjeti da su i ova imena imala smisla.

Možda su manje sofisticirani od “izvora života” ili dopadljivog grizlija, ali isto tako nešto znače. Model Octavia svoje ime duguje svom prethodniku, modelu Popular, koji je bio osmi model proizveden nakon rata. Octavia, kao novi model dizajniran od nule, vratila se na tržište 1996. godine. Trebao je biti pokretač i tako se i dogodilo – postao je jedan od najpopularnijih predstavnika ne samo svog segmenta, već i cijele automobilske industrije.

Super (b)

Superb ima slične historijske korijene. Ovaj latinski naziv korišten je za opis nekoliko modela proizvedenih između 1934. i 1949. godine. Prisjećanje na njega danas na početku dalo je modelu velik tržišni interes. Dodatno odgovara i engleski izraz “superb”, što znači “ukusno”. A s tim je također teško raspravljati kada se gleda prestižna i moderna limuzina, a to je SKODA Superb.

Imena modela mogu biti nasumični niz brojeva, slova ili ne moraju značiti ništa. Zapravo, za većinu vozača to možda nije ni važno. No, saznanje da iza amblema na vratima prtljažnika postoji priča, a ne samo nečija ideja, omogućuje da se automobil vidi iz druge perspektive.