NaslovnicaNovostiHyundaiHyundai postao treći po veličini proizvođač automobila na svijetu

Hyundai postao treći po veličini proizvođač automobila na svijetu

Takođe se ističe da je „na nišanu“ korejske kompanije preuzimanje drugog mjesta na listi proizvođača električnih automobila u SAD, ispred Forda i iza Tesle.

Dakle, Hyundai je postao treći proizvođač automobila na svijetu po obimu proizvodnje, s tim što su ispred njega jedino Toyota i Volkswagen. Južnokorejska kompanija je ispred takvih imena kao što su General Motors i Stellantis, po prvi put od svog osnivanja od prije 55 godina, prenosi automotoshow.rs

Mada je rast kompanije zaustavljen 2020., Hyundai se 2021. vratio u punoj snazi, sa značajnim porastom proizvodnje i prodaje. Registrovan je plasman od 6,6 miliona vozila širom svijeta, s tim što je Volkswagen prodao 8,9 a Toyota 10,5 miliona jedinica.

Mada je Hyundai još uvijek daleko od japanskog rivala, na putu je da dodatno popravi prodaju u 2022. I dok ovogodišnja prodaja tek treba da bude izračunata, izvještaji kažu da su Korejci na putu da ostvare 21 odsto veće prihode nego 2021., što je najveća prosečna stopa rasta među vodećim proizvođačima automobila.

Rast Hyundaija takođe može da se pripiše porastu popularnosti u Severnoj Americi. Na tržišta SAD, Kanade i Meksika se odnosi 21 odsto ukupne prošlogodišnje prodaje, što je više od plasmana na domaćem tržištu, na koji se odnosi 17 odsto totala.

Izveštaji sugerišu da će se popularnost u kojoj uživa Hyundai dodatno povećati. Kompanija trenutno ima u planu investicije vrijedne milijarde dolara, a u njih je uključena i izgradnja nove fabrike električnih automobila u SAD. Takođe kruže priče da korejski proizvođač želi da prestigne Ford i postane drugi po veličini električni brend u SAD, odmah iza Tesle.

Ne treba zaboraviti da se Korejci svojim Genesis brendom nadmeću i u premijum segmentu, i to s takvim imenima kao što su BMW, Audi i Mercedes-Benz.

Hyundai Tucson (2022). Cijena u BiH kreće od 43,990 KM
Izvor

VEZANI ČLANCI
KUPUJEMO NOVE