NaslovnicaNovostiFordFord planira automobil koji se sam vrati u salon ako ne platite...

Ford planira automobil koji se sam vrati u salon ako ne platite ratu kredita

Automobili koji se sami voze mogli bi da budu dio ne tako daleke budućnosti, a Ford je preduzeo korake za patentiranje tehnologije koja bi omogućila da se automobil sam vrati u salon ako vlasnik propusti plaćanje.

Patent, koji je javno objavljen u SAD-u prošle nedelje, najavljuje Fordovu tehnologiju Sistemi i metode za vraćanje vozila, koja bi od vlasnika vozila zahtjevala da izvrši plaćanja na vrijeme ili će mu biti blokiran pristup automobilu, a u kasnijoj fazi bi se on sam odvezao u salon.

Ford objašnjava da bi vlasnik vozila primio poruku koja se odnosi na obavještenje o kašnjenju u plaćanju povezanu s vozilom, a zatim bi dobio određeni vremenski period da na nju odgovori. Ako se to ne riješi, kompjuter bi onemogućilo funkcionalnost komponenti vozila ili bi mogao da zaključa vozilo, navodi Revija HAK.

Zaključavanje bi moglo da se ukine u hitnim slučajevima, poput odlaska u bolnicu ili policijsku stanicu. Patent dodatno opisuje moguće probleme s kojima bi vlasnici vozila mogli da se suoče ako ne odgovore na poruke o propuštenom plaćanju. Pominje se nekoliko koraka blokade automobila (motor, upravljač, ispuštanje određenih zvukova kada vozač uđe u auto…), a posljednji bi bio da se automobil sam odveze u najbliži Fordov salon.

Ford je svoj patent prijavio u avgustu 2021. godine i još čeka odobrenje. Proizvođači automobila znaju da prijavljuju razne patente, ali to ne znači da će ih komercijalizovati.

Opel Mokka (2023). Cijena u BiH kreće od 48,505 KM
Izvor

VEZANI ČLANCI

KUPUJEMO NOVE