NaslovnicaElektrični autiEstrema Fulminea ima preko dvije hiljade konjskih snaga i električni je superautomobil

Estrema Fulminea ima preko dvije hiljade konjskih snaga i električni je superautomobil

Ferrari, Lamborghini i druge marke možda polako rade na hibridima, ali mladi proizvođači izgleda nemaju vremena za čekanje. Estrema Fulminea ima preko dvije hiljade konjskih snaga i električni je superautomobil.

Elektrifikacija automobila izvrsna je prilika za ulazak malo svježeg zraka na tržište. Sasvim je moguće da će zahvaljujući elektrifikaciji proizvođači iz Kine dobiti veće šanse da budu prisutni na evropskom tržištu … ako žele, jer se može ispostaviti da se to uopće ne isplati.

U svijetu superautomobila može se dogoditi i mala revolucija

Izrada nevjerojatno brzog automobila sada je malo jednostavnija nego prije, jer električni automobil ima mnogo manje dijelova od automobila s unutrašnjim saogorijevanjem. Pojednostavljeno rečeno – proizvođač ima manje mogučnosti da nešto spektakularno pokvari. Elektromotori također mogu ponuditi apsurdnu snagu i gigantski okretni moment, tako da ne morate ulagati milijardu eura da biste se takmičili s najvećima na svijetu.

Primjer takvog automobila je Estrema Fulminea

Automobili Estrema je talijanski proizvođač koja sebe opisuje kao “novog igrača u svijetu vrhunskih električnih automobila”. Pored kratke historije (ili možda zahvaljujući tome?), on ne igra na sigurno. Njegov prvi model, Fulminea, ima – ili će imati – 2068 KS. Do sada još nijedan primjerak nije izašao na ceste, ali su planovi ambiciozni.

Estrema Fulminea (Fulminea na talijanskom jeziku znači “munja”) navodno će moći postići 100 km / h za dvije sekunde, a na brojčaniku će se nakon deset pojaviti 200 km / h. Težina cijelog automobila neće prelaziti 1500 kilograma.

Estrema Fulminea – domet

Talijanski automobil treba prijeći oko 517 km između punjenja. Ni samo punjenje neće biti dugo. Prema riječima predsjednika Estreme, cilj inženjera je skratiti vrijeme punjenja energije s 10 na 80 posto za 15 minuta. Naravno, ovisno o pristupu dovoljno brzom punjaču.

Sva ta potencijalna tehnološka čuda prekrivena su tijelom koje – da – izgleda zanimljivo i privlačno, ali pomalo nalikuje kompjuterskoj igrici. Ovdje se između ostalog osječaju primjese McLaren Longtail (pogotovo ako uzmemo u obzir stražnji dio i felge), Maserati MC20 ili novog Ferrarija.

Estrema Fulminea koštat će oko 2 miliona eura

Prvo pitanje koje mi padne na pamet kad pišem o tako moćnim automobilima sasvim je očito: koja će guma moći učinkovito prenijeti preko dvije hiljade konjskih snaga i gigantski okretni moment na asfalt?

Drugo: trebaju li se Ferrari, Lamborghini, Pagani i drugi “poznati” brendovi bojati vala novih proizvođača, ili na sve ovo gledaju sa podmjehom? Kladim se na ovo drugo. Dug je put od “službene najave” modela do stvarnih testova, a to još nije kraj, jer automobil na kraju balade treba prodati.

I treće: gdje je ograničenje snage za električne automobile?
RELATED ARTICLES
- Advertisment -Most Popular

Recent Comments