Umjerenom vožnjom bez naglih polazaka i sportskih šaltanja znatno će se produžiti vijek kvačila. Dobrom vozaču kvačilo može trajati koliko i automobil, a nerazumnom vožnjom mogu ga uništiti u samo jednoj vožnji.
Ako nekom vozaču kvačilo izdrži osamdeset ili sto hiljada kilometara, radi se u pravilu o dobrom vozaču. Vrijedi i obrnuti slučaj, jer je trajnost kvačila veliki indikator kvalitete vozača.

Ako kvačilo u vašem autu traje manje od 80.000 km, bilo bi dobro da analizirate vlastitu vožnju.

– Polazite li često uz škripu guma?
– Poigravate li se kvačilom prilikom čekanja pred semaforom?

Je li vam normalno da iz ‘rikverca’ bez kočenja ubacite u prvi stepen i krenete. Ako je navedeno stil vaše vožnje, pronašli ste uzrok male trajnosti kvačila vašeg automobila.
Prerano potrošena kvačilo ukazuje da je i motor i cijeli prijenosni mehanizam bio izložen povećanom opterećenju i trošenju. Važno je naglasiti da se u samo jednoj nerazumnoj vožnji automobil može više “potrošiti” nego u godinu dana normalne vožnje.
Kvačilo omogućuje uspostavljanje i prekid prijenosa snage s motora na pogonske točkove. Takav je prekid (i ponovno uspostavljanje) potreban prilikom kretanja s mjesta i kod mijenjanja stepeni prijenosa.

Pritiskom na papučicu kvačila vozač razdvaja zamajac, tanjur kvačila (disk, odnosno lamelu) i potisnu ploču. Zamajac je kruto povezan s koljenastim vratilom, a tanjur kvačila nataknut je na vratilo kvačila i okreće se zajedno s njim.

Uzdužni žljebovi na kraju vratila omogućuju pomicanje tanjura kvačila prema zamajcu kad ga pritisne potisna ploča. Pritiskom na papučicu kvačila smanjuje se pritisak potisne ploče na tanjur kvačila, te se razdvajaju koljenasto vratilo i vratilo kvačila.

U trenutku dodira počinje (doslovce) struganje lamele o metal i prijenos okretnog momenta s motora na mjenjač. Dok traje (struganje) prijenos se odvija kinematičkim, a kad se kvačilo potpuno uključi statičkim koeficijentom trenja.

Svaki ciklus odvajanja i razdvajanja kvačila dovodi do određenog trošenja lamele. Da bi taj proces bio što sporiji i ‘bezbolniji’ potrebno je pažljivo rukovati sa kvačilom.

KORISNI SAVJETI
1. kvačilo treba biti ispravno podešena i početi uključivati čim se papučica popusti za jedan centimetar
2. prilikom svakog mijenjanja stepeni prijenosa papučicu kvačila pritisnite do kraja
3. tokom vožnje nemojte nogu držati na papučici kvačila, jer povećavate proklizavanje i trošenje lamele
4. ne polazite s velikim gasom, jer nepotrebno povećavate trošenje lamele
5. papučicu kvačila puštajte s osjećajem. I prebrzo i presporo puštanje papučice povećava trošenje lamele
6. kvačilo nije kočnica! Nakon vožnje unazad najprije zakočite, a tek potom krenite naprijed
7. ako se zaustavite na iznimno velikoj uzbrdici, vratite se do ravnog dijela i onda krenite
8. izbjegavajte sportsku vožnju i polazak uz škripu guma, jer u samo nekoliko vožnji možete uništiti lamelu