NaslovnicaNovostiDiplomatske misije godinama nisu plaćali ulazak u središte Londona. Gradu duguju 143...

Diplomatske misije godinama nisu plaćali ulazak u središte Londona. Gradu duguju 143 miliona funti

U Londonu morate platiti za ulazak u centar grada. Međutim, u diplomatskim predstavništvima u glavnom gradu Engleske smatraju da se naknade ne odnose na njih.

Transport of London, lokalna jedinica nadležna za ceste, objavila je dokument s popisom institucija koje kasne s naknadama za vožnju automobilima u središte grada. Tamo se nalazi 161 diplomatska misija čiji je ukupni dug čak 143 miliona funti. Na vrhu je Ambasada SAD-a koje gradu duguje čak 14,6 miliona funti.

Zato se može zaključiti da i ostala predstavništva imaju slične probleme. U međuvremenu, Transport of London naglašava da je tumačenje zakona o dužnicima pogrešno. Kako londonska institucija ističe u svom pismu, ” Naknada za zagušenje je naknada za uslugu, a ne porez . To znači da diplomati nisu oslobođeni plaćanja.”

Grad ne namjerava nikome oprostiti dugove i nastaviti s naplatom nepodmirenih naknada. Predstavnici Londona ne žele stati samo na pismima upozorenja. Najavili su da će se za pomoć obratiti Međunarodnom sudu pravde.

Gore spomenuta Congestion Charge, odnosno naknada za vožnju automobilom u središte Londona, uvedena je još 2003. godine. Tada je svatko tko ju je želio koristiti morao je platiti 5 funti. Trenutno je naknada porasla na 15 funti (gotovo 35 maraka) i primjenjuje se od ponedjeljka do petka od 7 do 18 sati ili vikendom između 12 i 18 sati sa izuzetkom stanovnika ili korisnika električnih automobila.

VEZANI ČLANCI

KUPUJEMO NOVE