NaslovnicaNovostiCitroenCitroen e-C3 će biti jeftini električni automobil za cca. 20.000 eura?

Citroen e-C3 će biti jeftini električni automobil za cca. 20.000 eura?

Očekuje se da će koštati oko 20.000 eura, što ga čini najjeftinijim električnim automobilom u ponudi Stellantis grupacije.

Obećanja stvarno jeftinih električnih automobila za sada su daleko. Tesla jede konkurenciju s Modelom 3 i Y, ali još uvijek morate staviti oko 25,000 eu na stol. Ako taj iznos želite još više smanjiti, morate pogledati malo niže – zapravo, na samo dno liste segmenata. Tamo će se pojaviti Citroen e-C3, koji će se iduće godine pridružiti ponudi koncerna.

Stellantis se ponosi svojim jeftinim automobilom, videći u njemu veliki prodajni potencijal. Problem je, međutim, što ćemo za oko 20,000 euro dobiti vozilo B-segmenta, također izvedeno iz indijskog dizajna.

Električni Citroen e-C3 bit će vrlo jeftin kako bi zadržao nisku cijenu

Ne možete računati na bolju završnu obradu ili solidnu opremu. Indijska verzija ovog malog automobila dobit će novo lice, koje se odnosi na studijski model Ola. Ispod njega ćemo, pak, pronaći automobil koji mnoge neće oduševiti.

e-C3 će u velikoj mjeri biti konkurent Dacia Springu, iako se ovdje govori o jasno višem standardu. Ipak, i dalje ostajemo na sićušnom i tijesnom automobilu, skromne baterije i tipičnog urbanog karaktera.

Ako želite ostati pri B segmentu u klasičnim evropskim dimenzijama, morate se zadržati na prijedlozima kao što su Peugeot e-208 ili Opel Corsa-e. Ovdje su, međutim, cijene još uvijek znatno više i ostaju na razini dobro opremljenih kompaktnih automobila s unutrašnjim sagorijevanjem.

Hoće li samo kompaktna Tesla izazvati pomutnju na tržištu?

Možda. Elon Musk najavljuje debi automobila manjeg od Modela 3, koji također košta oko 25.000 dolara. Iako će to biti jednostavniji i jeftiniji dizajn, i dalje će nuditi veliki domet i visoku udobnost putovanja.

Zato može biti pravi gamechanger na tržištu koji će natjerati proizvođače iz Evrope da potpuno promijene svoj pristup elektromobilnosti. Ko zna, možda se tada cijene takvih automobila spuste na malo razumniju, mnogima prihvatljivu razinu. Za sada ipak ostajemo u fazi nagađanja, odnosno izbora jeftinih i vrlo jednostavnih automobila skromnih mogućnosti.

Hyundai Tucson (2023). Cijena u BiH kreće od 43,990 KM
VEZANI ČLANCI

KUPUJEMO NOVE