Chevrolet je uveo novi sistem uslovljavanja vozača da veže sigurnosni pojas.
Pošto su vozači našli način da ugase iritirajući zvuk koji se javlja kada pojas nije vezan, u Chevyju su se odlučili na drastičniji korak.
Pod nazivom “Buckle to Drive”, Chevrolet je uveo sistem po kojem automobil ne dozvoljava vozaču da pokrene mjenjač i ubaci u brzinu dok ne veže pojas. Ovaj sistem je deo Chevijeve kampanje za vožnju tinejdžera, koji omogućava roditeljima da prate vozačke navike svoje djece, pomoći ograničavanja brzine i bezbjednosnih sistema, čije uključivanje aktivira i automobil. Sistem za vezanje pojasa radi po jednostavnom principu – ako je automobil upaljen bez vezanog pojasa, mjenjač se blokira do 20 sekundi ili dok vozač ne veže pojas, šta god se dogodi prvo.
Međutim, sistem se gasi nakon isteka 20 sekundi, a Chevy je objasnio da je limitiran na to vrijeme jer više od 70% vozača pokušava da pokrene vozilo u tom periodu nakon paljenja automobila.
“Zbog toga mislimo da će vrijeme od 20 sekundi stvoriti prirodnu naviku i ohrabriti tinejdžere da vežu pojas prije nego što pokrenu automobil”, kažu iz General Motorsa, koji je vlasnik Chevroleta.

GM nije prvi proizvođač koji je uveo ovaj sistem. Sličan je postojao u zakonu prije 40 godina. Vlada SAD je 1974. čak uslovljavala da vozila imaju zaključavanje paljenja koje sprječava start motora dok se ne veže pojas. Međutim, zbog pritiska javnosti ovaj zakon je uklonjen, a uveden je zakon o sistemu upozorenja u vozilu za vezanje pojasa.
Chevroletov sistem će biti dio standardne opreme u modelima Traverse, Malibu i Colodaro koji su u prodaji od ovog ljeta. Vremenom se očekuje i u ostali modelima.Izvor