Mala potrošnja goriva i dobra radna kultura glavne su prednosti automobila s 1,5 dCi motorom ispod haube. Nažalost, trajnost ovog motora je upitna. Poznajemo automobile koji pelaze velike kilometraže bez problema, ali postoje i rizične verzije.

Porodica 1.5 dCi motora, koja je predstavljena 2001. godine, bio je Renaultov odgovor na sve veću potražnju malih, ekonomičnih i ekološki prihvatljivih dizelskih agregata. Danas je njihov tržišni udio vrlo velik.

Možete ih birati u mnogim varijantama snage, dizajnerskih rješenja, kao i … automobila različitih marki. 1.5 dCi motor ugrađen je pod haubu ne samo većine Renault automobila, već i Nissan i Dacia.

Vrijede li uopšte polovna vozila s malim francuskim dizelom?

1.5 dCi
Retrospektivno se može reći da trajnost 1,5 dCi motora nije tako loša kao što kruže mišljenja i reakcije nezadovoljnih vlasnika po auto forumima na internetu, iako se ovaj motor također ne može klasifikovati kao posebno uspješan.

Ovaj motor pruža najviše zadovoljstva tokom svakodnevne upotrebe, naravno, kada sve radi kako treba. Ispada da je prilično ekonomičan (stvarna prosječna potrošnja goriva 5-6 l / 100 km), prilično tih (mora biti uvršten u skupinu “najkulturnijih” malih dizelaša) i u jačim verzijama zadovoljavajuće dinamičan.
Budući da smo postavili pitanje raznolikosti snage 1,5 dCi verzija, vrijedno je znati najslabiji motori imaju 64-65 KS, dok su najsnažniji 105-110 KS. Naravno, u ponudi su i verzije od 80 KS ili verzija s 90 KS (opremljena serijskim FAP-om, kao i verzija sa 110 KS). Zanimljiva činjenica: 1.5 dCi sa 57 KS motor rezervisan za Kangoo otišao je na odabrana tržišta.

S jedne strane, to bi trebalo smatrati prednostima, jer potencijalni kupac može odabrati pravu verziju za svoje potrebe, ali s druge strane, kao nedostatak jer dolazi do problema sa odabirom dijelova jer ne postoji jasan ključ za određivanje ima li motor s određenom snagom sistem Delphi ili Siemens, turbinu sa fiksnom ili promjenljivom geometrijom, zamajac s jednom ili dvostrukom masom. To se uglavnom odnosi na primjerke proizvedene nakon 2005. godine.

1.5 dCi motor teško je nedvosmisleno procijeniti u pogledu trajnosti. Znamo automobile koji su bez većih problema prešli 140.000 kilometara, ali primamo i signale o prvim ozbiljnijim problemima nakon 50-70 hiljada kilometara.

Mnogi mehaničari sugerišu temeljitu provjeru kod kilometraže od 140-160 hiljada kilometara. Najviše problema uzrokuje elektronika i sistem opskrbe gorivom. U početku su komponente odgovorne za ubrizgavanje isporučivale kompanije Delphi, a kasnije i Siemens. Statistički više problema uzrokuju Delphi sistemi. Osjetljiv je na kvalitetu goriva, obično nakon 60.000 km završava zamjenom brizgaljki. Siemensov sistem napajanja je manje problematičan (iako je skuplji za popravak!). To nisu uobičajeni problemi, ali događaju se. U prvom slučaju, kvar može biti rezultat vrlo intenzivnog rada ili neispravnih brizgaljki koji „ulijevaju“, a ne ulivaju gorivo.
Pored ovoga, postoje kvarovi u turbopunjaču, EGR ventilu i remenici alternatora (modifikovano na prijelazu 2004./05.). Srećom postoji širok izbor zamjenskih materijala zahvaljujući kojima možemo po mnogo povoljnim cijenama izvesti mnoge popravke.

Tipične greške 1.5 dCi motora

1.5 dCi

1.5 dCi motor najčešće se bori sa problemima u sistemu ubrizgavanja (uglavnom se odnosi na Delphi sistem). Kao prvo, brizgaljke nisu pretjerano izdržljive, a drugo, osjetljive su na lošu kvalitetu goriva. Probleme može uzrokovati i neispravna elektronika koja upravlja radom jedinice. Obično je to posljedica korozije električnog snopa ili problema s jednim od senzora (npr. senzor pritiska zraka).

Turbopunjači, i s fiksnom i promjenjivom geometrijom, smatraju se prilično uspješnima. Njihove neispravnosti obično su posljedica nepravilnog rada i oštećenja brtve (npr. sami se rotori smatraju relativno izdržljivim).

Ozbiljni troškovi očekuju korisnike u slučaju izgaranja klipa (učinak “izlijevanja” brizgalica ili vrlo teškog rada).

Ukratko: prije kupovine automobila s 1,5 dCi motorom, preporučujemo opreznost! Da, znamo automobile koji ne stvaraju velike probleme, ali također smo naišli na primjere koji pate od ozbiljnih problema sistema ubrizgavanja ili klipnog mehanizma.