autopijaca.ba autopijaca.com autopijaca.me kamioni.ba rentacar.ba trazim.com zdravlje.ba

Volkswagen i Ford ulaze u savez
Volkswagen AG i Ford Motor Company su najavili prve formalne sporazume za formiranje alijanse koja će pomoći matičnim kompanijama da povećaju konkurentnost i bolje opslužuju kupce u ovom dobu brzih promjena u industriji.

Direktor Volkswagena, dr. Herbert Diess i izvršni direktor Forda Jim Hackett, potvrdili su da kompanije namjeravaju da razviju komercijalna vozila, tačnije kombije i srednje velike pick-up kamionete za globalno tržište već od 2022. godine. Ova alijansa će postići značajne razmjere i efikasnost, te će omogućiti kompanijama da delle ulaganja u arhitekture vozila koje pružaju različite mogućnosti i tehnologije.

Volkswagen i Ford procenjuju da će komercijalna saradnja u razvoju ovih vozila donijeti poboljšane godišnje operativne rezultate prije oporezivanja već od 2023. godine.

Pored ovoga Volkswagen i Ford su potpisali memorandum istraživanju mogućnosti saradnje na razvoju autonomnih vozila, usluga mobilnosti i električnih vozila. Obje kompanije su potvrdile da su otvorene za razmatranje dodatnih zajedničkih programa razvoja vozila u budućnosti.

“S vremenom će ovaj savez pomoći kompanijama da stvore dodatnu vrijednost i udovolje potrebama naših kupaca i društva”, rekao je Hackett.

“To će ne samo značajno poboljšati efikasnost i pomoći kompanijama da poboljšaju svoje rezultate, već će nam pružiti i priliku da sarađujemo u oblikovanju naredne ere mobilnosti.“

Diess je dodao: “Volkswagen i Ford će iskoristiti naše kolektivne resurse, inovacijske mogućnosti i komplementarne pozicije na tržištu kako bi još bolje opslužili milione kupaca širom svijeta. U isto vrijeme, savez će biti kamen temeljac našeg nastojanja da unaprijedimo konkurentnost.“

Ford i Volkswagen imaju vrlo uspješne i važne komercijalne modele širom sveta, gde se posebno ističu Ford Transit i Ranger kao i Volkswagen Transporter, Caddy i Amarok.

Ukupna količina prodatih lakih komercijalnih vozila ove dvije kompanije od 2018. godine je iznosila oko 1,2 miliona primjeraka na globalnom nivou, pa bi ova industrijska saradnja lako mogla da ima predznak najveće po samom obimu proizvodnje.

Kroz alijansu, Ford će konstruisati i proizvoditi srednje velike pick-up kamionete za obje kompanije za koje se očekuje da će na tržište stići već 2022. godine. Za obje kompanije Ford namjerava da konstruiše i proizvodi veće komercijalne kombije za evropske kupce, dok Volkswagen namjerava da razvije i proizvodi manji gradski kombi


Podijelite na društvenim mrežama