autopijaca.ba autopijaca.com autopijaca.me kamioni.ba rentacar.ba trazim.com zdravlje.ba

Volkswagen Amarok stiže sa V6 motorom
Volkswagen Commercial Vehicles je prije nekoliko dana privukao pažnju javnosti objavom prvih crteža novog Amaroka, svog jedinog pick-up vozila, te tako najavio moguća iznenađenja. Novi Amarok pripada „B“ premium segmentu pick-up vozila, a njegovi budući vozači se mogu nadati povećanju radne zapremine motora za čitav litar, te 224 KS i 550 Nm obrtnog momenta.

Prema najavama koje dolaze iz Hannovera, model će biti lansiran do kraja septembra i već u početku će biti dostupan u najmoćnijoj varijanti.

Na taj način Volkswagen Commercial Vehicles izlazi u susret zahtjevima kupaca za vozilom velike snage i obrtnog momenta već pri niskim obrtajima. Kao odgovor na ovakve zahtjeve stiže V6 3,0 l TDI motor sa 2.967 ccm, koji će u novom Amaroku biti dostupan sa tri varijante izlazne snage: 163, 204 i 224 KS, uz poštivanje Euro 6 normi. Kada govorimo o obrtnom momentu (u najjačoj verziji), tada će raspolagati sa 550 Nm, dostupnih već pri 1.500 o/min.

Uz to, ovaj motor će se moći pohvaliti visokim ekonomskim vrijednostima, pa se u NEDC ciklusu potrošnja goriva izražava sa 7,6 l/100 km, uz emisiju CO2 od 199 g/km, a sve to se postiže uz 8-stepeni automatski mjenjač.

Kupcima će biti ponuđen tradicionalni pogon na stražnje točkove, pogon sa uključivom prednjom pogonskom osovinom, kao i 4MOTION (pogon na sve točkove) sa torsen diferencijalom i (već pomenutim) 8-stepenim automatskim mjenjačem.

Nov je i Servotronic sistem upravljanja, koji će evropskim kupcima biti u standardnoj opremi. Također, u Volkswagenu su vodili računa i o sigurnosti, pa će najsnažniji model imati kočione diskove prečnika 17 inča naprijed i 16 inča straga.

Uz brojne tehničke novoitete, novi Amarok će imati naglašen „atletski“ dizajn, nova ergonomska sjedišta, te novu tablu sa instrumentima, što će vozilu dati sofisticiraniji izgled. Sa dužinom od 5,25 m i otvorenim tovarnim prostorom sa platformom površine 2,52 m2, Amarok će biti veoma sposoban za različite radne zadatke.

Iako se mnogi detalji još uvijek čuvaju u tajnosti, jasno je da će se novi model dičiti bogatom serijskom opremom i još bogatijim spiskom opcione opreme gdje će biti stilski/zaštitni elementi kao što su pragovi, poklopci, barovi, pregrade, pa i hardtop.

Naravno, sportsku eleganciju će naglašavati Bi-xenon svjetla, LED dnevna svjetla, LED rasvjeta tablice, LED osvjetljeni bočni pragovi, te 20 inčne felge.


Podijelite na društvenim mrežama