autopijaca.ba autopijaca.com autopijaca.me kamioni.ba rentacar.ba trazim.com zdravlje.ba

Tesla 3 udario u prevrnuti kamion. Autopilot nije zakočio
Tesla automobili su opremljeni naprednom funkcijom autonomne vožnje, ali izgleda da "Autopilot" još uvijek ne može zamijeniti vozača. To je saznao vlasnik Tesla 3 iz Tajvana. Njegov automobil se zaletio u prevrnuti kamion na autocesti.

Ovo je još jedan dokaz da su trenutni sistemi aktivne sigurnosti samo asistencija vozaču, odnosno da ih ne treba ostavljati da rade bez kontrole. Ništa više i ništa manje od toga. Na autocesti na Tajvanu jedan je vozač Teslina Modela 3, po vlastitom priznanju, uključio takozvani Autopilot i prepustio upravljanje vozilu. No, sistem nije prepoznao da se na autocesti ispriječio kamion. Sudar je bio neminovan, a sreća u nesreći je da vozač nije stradao.

Na snimci se vidi da automobil (kretao se brzinom oko 110 km/h) počinje kočiti prekasno, pedesetak metara prije nego što će udariti kamion i na mjestu gdje je na cesti stajao vozač kamiona. To je samo jedna u nizu nesreća s uključenim Autopilotom. U svijetu je već mnogo takvih slučajeva, a većina njih nije imala sretan završetak.


Podijelite na društvenim mrežama